در میزگرد تخصصی همایش چشم‏‏‌انداز اقتصاد ایران ۱۴۰۴ بررسی شد

اقتصاد جهان از لنز امنیت

یک شنبه 1404/01/31 01:31 دسته بندی: اخبار صنعت و معدن کد خبر: 45692

وی با اشاره به نبرد کریدوری در منطقه گفت: «اگر به اسناد مراجعه کنیم، از سال‌های ۲۰۱۷ و قبل از وقوع جنگ تجاری، مقابله چین و آمریکا جدی شده بوده و امروز شاهد اقدامات اجرایی در این زمینه هستیم. آمریکایی‌ها در سیاست جداسازی (Decupeling) به این نتیجه رسیدند که اقتصاد خود را از چین جدا کنند و اقتصاد بدون ارتباط چین و بدون اثرپذیری از این کشور را پیش ببرند. این موضوع باعث شده گرانیگاه توجه این کشور به سمت پاسیفیک منعطف شود و به نظر می‌‌‌رسد در حال انجام بازنگری‌‌‌هایی در نقش ضامن امنیت در حوزه خلیج‌فارس هستند. همچنین ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور جدید آمریکا در نظر دارد میزان تولید نفت را سه میلیون بشکه افزایش دهد. همچنین در نظر دارد تحکیم بیشتری به نقش تامین‌‌‌کننده انرژی بودن کشورهای همسو بدهد. در مورد اتحادیه اروپا‌ باید گفت اگرچه کشورهای اروپایی با همه کشورها اغلب مازاد تجاری دارند، اما با چین کسری تجاری حدود ۲۵۰ میلیارد دلاری دارند. این اتحادیه ارتباط تجاری حساسی با چین دارد و تجارت کل کشورهای اروپایی بیش از ۲۶-۲۷ درصد وابسته به چین است. اتحادیه اروپا به ویژه در زمینه انرژی‌‌‌های سبز که در سرفصل استراتژی‌‌‌های اروپا قرار دارد، نیازمند ارتباط با چین است.

ساعدی با اشاره به فضای خاورمیانه یادآور شد: به نظر می‌‌‌‌‌‌رسد کشورهای حوزه همکاری خلیج‌فارس، به صورت کاملا آگاهانه به خوبی در حال اجرای سیاست چندجانبه‌‌‌گرایی هستند. یعنی در عین حال که رابطه خیلی قوی با چین دارند، رابطه خوبی هم با غرب دارند. در زمانی که بعضی از این کشورها «پیمان ابراهیم» را امضا کردند و روابط خود با رژیم اسرائیل را توسعه می‌‌‌دادند با کشورهای دیگر و مسلمان هم رابطه خوبی داشتند یا به «پیمان کواد» که یک پیمان نظامی- امنیتی بین ایالات‌متحده، هند، ژاپن و استرالیا است که برای ما قابل توجه است. در توضیح این سیاست چندجانبه‌‌‌گرایی به عنوان نمونه در زمان جنگ اوکراین، عربستان سعودی، موضع روشنی در این زمینه نگرفتند. عملیات نفتی عربستان تا حدود زیادی با سیاست‌هایی سازگار بود که درآمد نفتی روسیه حفظ شود و این کشور تحت فشار قرار نگیرد. همزمان امارات متحده عربی هم همان نقشی را که برای کشور ما در هاب مالی بازی می‌‌‌کند برای روسیه تحریم‌‌‌شده هم بازی می‌‌‌کند. بنابراین این کشورها به عنوان قطبی که در جنوب ایران قرار دارد، بسیار آگاهانه در حال پیش ‌‌‌بردن این فعالیت‌‌‌ها هستند.

علیرضا ساعدی در توضیح وضعیت هند و جهت‌‌‌گیری رهبران این کشور گفت: در باب هند هم باید گفت این کشور در حال تبدیل شدن به چین بعدی است و در اواسط این راه قرار دارد. توجه داشته باشید از ۵ سال گذشته هندی‌‌‌ها هر ساله  GDP خود را در رده‌‌‌بندی جهانی یک رتبه افزایش داده‌‌‌اند. یعنی از رتبه دهمی که ۵ سال پیش داشتند، در حال حاضر در رده پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا قرار دارند و چشم‌‌‌اندازها حاکی از این است که اگر با همین ضرباهنگ پیش بروند، در سال ۲۰۲۸ به رتبه سوم خواهند رسید. یعنی بعد از ایالات متحده آمریکا و چین، هند قرار می‌گیرد. مشخصات جمعیتی این کشور هم تفاوت چندانی با چین ندارد و یک قطب بزرگ اقتصادی در نزدیکی کشور ما در حال شکل‌‌‌گیری است صادرات این کشور بیش از یک تریلیون دلار است. پیش‌‌‌بینی و چشم‌‌‌اندازشان رسیدن به صادرات دو تریلیون دلاری است. در عین حال سیاستی تحت عنوان«Make In India»  را از چند سال پیش مطرح کردند که به نحوی صادرات خود را از حوزه خدمات به سمت صادرات صنعتی پیش ببرند. هند به عنوان کشوری انگلیسی زبان در زمینه صادرات خدمات دست‌‌‌شان باز است و این مزیت است که کمتر کشوری از آن برخوردار است و در حال حاضر به سمت صنعتی شدن پیش می‌‌‌روند. در این زمینه این سوال مطرح است که آیا با توجه به سیاست‌های بسته‌‌‌ای که چین در پیش گرفته است، قطب صنعت از چین به عنوان قطب قدیمی به هند منتقل خواهد شد؟

این پژوهشگر اقتصاد اضافه کرد: واقعیت این است که هندی‌‌‌ها نیز بازی چندجانبه خوبی را آغاز کردند. همزمان که عضو بریکس، شانگهای و... هستند، وارد پیمان امنیتی- نظامی «کواد» شده‌‌‌اند و از سیاست عدم تعهدی که چینی‌‌‌ها پایه‌‌‌گذار آن بودند، فاصله جدی گرفته‌‌‌اند. بنابراین اگر بخواهیم فصل مشترک حوزه شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس یا GCC، ایالات متحده آمریکا و اروپا و هند را پیدا کنیم و تاثیری که بر کشور ما از زاویه کریدور دارد، بررسی کنیم. باید گفت به عنوان نمونه، چینی‌‌‌ها در کریدور جاده ابریشم، یک تریلیون دلار در ۱۵۰ کشور دنیا سرمایه‌‌‌گذاری کردند و ما در این زمینه عقب مانده‌‌‌ایم.

علیرضا ساعدی در ادامه افزود: چیزی که درباره چین رخ داده، رکود داخلی این کشور است که توان سرمایه‌‌‌گذاری تهاجمی را در این کشور و در جهان کاسته است. جالب اینکه بسیاری از کشورهای میزبان سرمایه‌‌‌گذاران چینی، امروز با تردید نسبت به اثربخشی این سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها بر اقتصاد خود نگاه کرده و تله بدهی را مطرح می‌‌‌کنند. بنابراین از هیجان حرکت و همراهی با چین در جهان کم شده است. پیرامون کریدور آی-مک نیز من نکاتی را به اختصار دارم. در دهه ۹۰ که ما درگیر مسائل داخلی خود از جمله تحریم و... بودیم، دنیا به سمت توسعه حرکت کرد. در همین دوره اخیر بود که پیمان ابراهیم در منطقه طرح و در شهریور ۱۳۹۹ به امضا رسید. در اسفند همان سال نیز پیمان کواد بین هند، انگلستان، استرالیا و ژاپن منعقد شد. صورتی از یک ناتوی بزرگ که به منصه ظهور رسید. اروپایی‌‌‌ها و کشورهای عضو جی۷ نیز در خرداد ۱۴۰۱ روی سرمایه‌‌‌گذاری در زیرساخت کشورهای در حال توسعه متمرکز شده و درصدد جبران عقب‌‌‌ماندگی خود از چین برآمدند. استفاده از رویکرد گلوبال پارتنرشیپ (Global partnership) برای سرمایه‌‌‌گذاری در کشورهای مختلف در همین دوره مبنای کار قرار گرفت و ۶۰۰ میلیارد دلار به همین منظور از سوی این هفت کشور تخصیص داده شد. معادل اروپایی این رویکرد نیز برنامه گیت‌‌‌وی (Gateway) بود که روی هم رفته حدود ۹۰۰ میلیارد تا یک تریلیون دلار منابع برای تزریق به این سیاست در دستور کار قرار گرفت. جالب اینکه این کشورها تیر ۱۴۰۱ پیمان آی۲یو۲ را منعقد کردند که پیمانی امنیتی با نام کواد غرب آسیاست که ذیل پیمان اصلی کواد قرار گرفته است. در دل این پیمان امنیتی-نظامی، امارات متحده عربی، رژیم اسرائیل، ایالات متحده و هند محور کار را تشکیل داده‌اند. در سال ۱۴۰۲ نیز کریدور آی-مک مطرح شد که میزبان آن دهلی هند بود و بلافاصله پس از آن جنگ غزه شروع شد که مسیر را با ابهاماتی روبه‌رو کرد. مقصود از طرح این موضوع، این است که توضیح دهیم جدا از مسائل سیاسی و ایدئولوژیک، مسائل اقتصادی این کریدور چرا مهم است و چگونه بر ما اثر می‌‌‌گذارد.

ساعدی در بخش دیگری از ارائه خود تاکید کرد: این خط یعنی کریدور آی-مک برای اسرائیل بسیار مهم است و از آن با عنوان محور برکت یاد می‌‌‌کند. در نتیجه این مسیر تلاش دارند هیدروژن و گاز و حتی برق را به مقاصد مختلف از جمله اروپا انتقال دهند. در عین حال همه تمایل دارند در نتیجه اتصال به این مسیر، خود را به محور آینده رشد اقتصادی جهان یعنی هند متصل کنند. در واقع اگر تا قبل از این محور کار و همکاری از رشد پیوسته اقتصاد چین نشات می‌گرفت، در آینده در جنوب آسیا جریانی شکل می‌گیرد که با محوریت هند، بنگلادش، سریلانکا و‌... بوده و تامین مالی آن را اروپایی‌‌‌ها انجام می‌دهند. در این قاب، اهمیت دارد که به تجهیز شدن بنادر اطراف ایران به آخرین فناوری‌‌‌ها دقت کنیم. از اینها مهم‌تر این است که به کار افتادن این مسیر نیازی به اتحاد رژیم اسرائیل با عربستان سعودی ندارد و مسیر از طریق اردن به رژیم اسرائیل می‌‌‌رسد. از آنجا که حملات حوثی‌‌‌ها به مسیرهای دریایی تداوم یافته، این رویکرد جنگی به پرهزینه شدن تردد از مسیر سوئز و ضروری شدن اجرای طرح آی-مک و تحقق آن نزد بازیگران جهانی کمک کرده است، بنابراین به نفع همه است که این طرح را اجرا کنند.

این پژوهشگر اقتصادی ادامه داد: در همین حال، اجرای طرح‌هایی از مسیر عراق نیز انشعاب جدیدی را از رقابت کریدورها در منطقه ایجاد کرده است. جالب اینکه از این زاویه هم می‌توان به تحولات سوریه نگاه کرد. سوریه و عراق در حالی باهم توافق می‌‌‌کنند که سال گذشته صادرات ترکیه به عراق ۲۵ درصد بیشتر شده است. بحث آب میان این کشورها در همین مسیر در حال حل شدن است ضمن اینکه در پروژه فاو، عراق از همه جهان مشارکت جلب کرده و هند، فرانسه، سنگاپور و... را به کمک خواسته است. این رویکرد عراق در به‌کارگیری رفتار بین‌المللی نشان می‌دهد تحولات عمیقی در منطقه در حال رخ دادن است. هدفم از ارائه این شواهد این است که بگویم در گذشته بخشی از مزیت کشور در نتیجه پروژه کمربند-جاده (BRI) از بین رفته و حال نیز باید متوجه باشیم که دو همسایه غربی و جنوبی ما با روش‌هایی در حال جذب مزیت‌‌‌های ایران به سمت خود هستند. البته هم‌‌‌اکنون هند علاقه بسیاری به کار روی چابهار دارد، ولی چون چینی‌‌‌ها ‌به توسعه چابهار مایل نیستند و نمی‌خواهند از این مسیر کشورهای دیگر به آسیای میانه و قفقاز برسند و خب میلیاردها دلار در بندر گوادر سرمایه‌‌‌گذاری کرده‌‌‌اند، گویای نکات مهمی درباره آینده چابهار است. از این منظر تحلیل نگاه، علایق و منافع چینی‌‌‌ها، هندی‌‌‌ها و غربی‌‌‌ها به توسعه بنادر و کریدورهای ایران موضوعی است که لازم است به آن توجه شود.‌

ساعدی در پایان با اشاره به اهمیت تحول دیجیتال در عصر کنونی گفت: یکی از مباحثی که درخصوص ارتباط با هند مطرح است، دیجیتال ترانسفورمیشن با این کشور است. امروز هند دیگر آن کشور فقیر گذشته نیست و در چارچوب همکاری‌‌‌های «جنوب جهانی» به ویژه در آفریقا به بسیاری از کشورها کمک کرده‌‌‌اند. این گذار دیجیتالی از این نظر مهم است که راه پیشرفت دهه و حتی سده پیش‌‌‌رو را هموار می‌‌‌کند.

ساعدی سپس افزود: «به عنوان جمع‌‌‌بندی تصور می‌‌‌کنم، کریدور آی‌‌‌مک کماکان در دستور کار است. از آنجا که بازگشت ایران به صحنه جهانی به معنی خلق یک رقیب در رقابت کریدوری است و این موضوع مورد تاکید آقای قهرمانپور هم بود، بنابراین شاید یک برگشت کنترل شده به ما اجازه دهد تحریم‌ها را رفع کنیم. ترامپ اخیرا در باب این کریدور به مودی، نخست‌‌‌وزیر هند اعلام کرده این مسیر بهترین راه تاریخ برای رشد و رونق اقتصادی است، بنابراین از همین قاب می‌توان ذهن سیاستمداران را در طرح‌هایی مثل بازسازی غزه در قالب یک سنگاپور جدید به عنوان یکی از بنادر مهم این مسیر فهم کرد. هر نوع ابتکاری توسط ایران از جمله قرارداد ۲۵ ساله نیز با همین نگرش قابل تحلیل است. البته جا دارد پرسیده شود آنها چقدر به این کار علاقه دارند یا ما چقدر به آنها برای مشارکت در طرح‌های خود فضا داده‌‌‌ایم.»


فرصت بزرگ ژئوپلیتیک برای ایران

در ادامه این نشست، حضار به ارائه یک دیپلمات و تحلیلگر مسائل بین‌المللی پرداختند. فریدون مجلسی در این میزگرد تخصصی با اشاره به امکان بهره‌مندی از مزایای ژئوپلیتیک ایران برای پیشرفت کشور گفت: تجربه نشان داده است که ما کشور بزرگی هستیم و با توجه به وسعت کشور موقعیت ویژه‌ای داریم. اگر بخواهیم این تجربه نیم‌قرن را بررسی کنیم، به‌صورت مطلق پیشرفت‌هایی داشته‌ایم، اما باید میزان پیشرفت را در مقایسه با دیگر کشورها بررسی کرد. به‌عنوان مثال باید دید ترکیه، عربستان و امارات در 50سال قبل چه وضعیتی داشته و اکنون چه شرایطی در این کشور حاکم است. امروز کشورهایی مانند امارات، ترکیه و عمان در حوزه پیشرفت اقتصادی، به مراتب وضعیت بهتری از ما دارند.

اقتصاد جهان از لنز امنیت copy

او افزود: مشکل اصلی اقتصاد ایران این است که ما نمی‌دانیم دقیقا چه کارهایی را نباید انجام دهیم. ما باید بررسی کنیم که در چه دوره‌هایی کشور پیشرفت کرده است و در چه دوره‌هایی رکود داشته‌ایم. ما این امکان را در کشور داریم که در صورت تغییر رویکرد، با سرعت بسیار زیادی در مسیر پیشرفت حرکت کنیم. با وجود این اگر قرار باشد شرایط موجود حفظ شود هیچ امکانی برای رشد و توسعه وجود ندارد و نهایت سرعت پیشرفت ما همین مقداری است که در حال حاضر شاهد آن هستیم.

این دیپلمات سابق تاکید کرد: نسل جوان باید امید داشته باشد که در آینده نه چندان دور فضای سیاستگذاری کشور شاهد یک تغییر نسل خواهد بود و این زمانی است که جوانان می‌توانند کشور را بر اساس آرا و اندیشه‌های خود اداره کنند.

مطالب پیشنهادی اخبار صنعت و معدن

ادامه اخبار صنعت و معدن
2 روز پیش
4 روز پیش
2 هفته پیش
2 هفته پیش
3 هفته پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
جدیدترین تأمین برق ادارات دولتی در دستور کار قرار گرفت دیدار وزرای خارجه عراق و اردن/ محور گفت‌وگو چه بود؟ ارزیابی گروسی از مذاکرات رم پرفروش‌ترین لپ‌تاپ های بازار فروردین 1404 + جدول شاه‌مقصود‌های فلکه دوم گلشهر اتاق بازرگانی ایران بیانیه داد قیمت طلا و دلار سقوط کرد؛ گذر سکه به مرز حمایت افتاد/ رکود سنگین در بازار طلا و سکه؛ قهر خریداران با بازار ارز انتصاب جدید در صندوق‌های بازنشستگی نفت قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ و دام زنده امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ افزایش قیمت مرغ+ جدول شهرداری مشهد حامی حمل‌ونقل پاک | راه‌اندازی ایستگاه شارژ دوچرخه و موتور برقی در سال ۱۴۰۴ مردم چشم‌به‌راه بازگشت بی‌آرتی‌ها به خیابان فارغ‌التحصیلان مشهد پزشکیان تذکر گرفت لایحه اختیار دولت در تغییر ساعت رسمی کشور در دست مجلس خط و نشان بورس برای بازارها ایتالیا: امکان توافق تهران-واشنگتن وجود دارد انعقاد اولین قرارداد سرمایه‌گذاری بازی‌های کابلی در چهار بوستان شهر مشهد + فیلم حضور استاندار خراسان رضوی در جمع کودکان تحت حمایت مؤسسه توانبخشی همدم معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد: رویکرد شهرداری تقویت رابطه بین شهرداری و سرمایه‌گذاران است گزارش بانک مرکزی از تسهیلات اعطایی به 4 بخش‌ با وام جدید، تنها می‌توانید 3.7 متر مربع مسکن بخرید شاخص‌های بورس در مسیر صعودی با موتور محرک بانک‌ها+ اینفوگرافیک روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از زبان مهاجرانی نامه مهم قالیباف به پزشکیان/ این قانون ابلاغ شد حمله تازه اسرائیل به جنوب لبنان/ یک نفر به شهادت رسید پول در راه بورس یارانه این دهک‌های درآمدی قطع شد نسخه تازه اقتصاددانان برای مهار تورم هوای کلانشهر مشهد امروز سالم است (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) سهم ۷۳.۳ درصدی پراید از خودرو‌های آلاینده در مشهد همه‌چیز درباره پروژه خط ۳ متروی مشهد، با هزینه ۱۰۰ همتی | راه‌اندازی بزرگ‌ترین جزیره ایستگاهی کشور در مشهد عضو شورای اسلامی شهر مشهد مقدس: سیاست‌های شورای ششم در حوزه مدیریت پسماند در مسیر تحقق است ثبت تخلف بیش از ۱۳ هزار موتورسیکلت‌ در مشهد انعقاد اولین قرارداد سرمایه‌گذاری بازی‌های کابلی در چهار بوستان شهر مشهد قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ و دام زنده امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404 زمان آغاز ثبت سفارش گوشت قرمز اعلام شد کاهش ۲۰ درصدی صادرات نفت این کشور به آمریکا امشب؛ سهمیه بنزین اردیبهشت‌ماه واریز می‌شود شرکت راه‌آهن با شرکت منتسب به بابک زنجانی قرارداد امضا کرد ادعای گستاخانه سخنگوی نتانیاهو درباره ایران معاون پارلمانی جدید پزشکیان برای اولین بار به مجلس رفت چراغ سبز نمایندگان مجلس به یک لایحه موافقتنامه بین ایران و پرتغال گزارش غریب‌آبادی به مجلس درباره دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا سکوت کره جنوبی در برابر تعرفه‌های آمریکا پشت پرده دیدار محرمانه رئیس موساد و ویتکاف برنامه نخست‌وزیر کانادا برای مقابله با تهدیدهای ترامپ حمایت بن‌سلمان عبدالعزیز از ایران/ درخواست ولیعهد عربستان از جامعه بین‌المللی + عکس موافقت نمایندگان مجلس با کلیات استفساریه مربوط به قانون مالیات بر ارزش افزوده ایران و آمریکا در مسیر احیای برجام 2؟/ تلاش ترامپ برای جبران ماموریت شکست خورده بایدن؛ واشنگتن در برابر دوراهی سخت حضور پوتین در مراسم عید پاک مسیحیان+ فیلم چشم انداز مذاکرات ایران و آمریکا از زبان ابطحی هیئت حماس با هاکان فیدان دیدار کرد نخست وزیر سابق اسرائیل در بیمارستان بستری شد واکنش کویت به نتایج دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا برگزاری نشست ستاد اقتصادی دولت به ریاست پزشکیان جدیدترین موضع‌گیری رئیس‌جمهور لبنان درباره حزب‌الله تعداد قربانیان جنگ غزه باز هم افزایش یافت خواب تازه اسرائیل برای نوار غزه ارزش معاملات در بورس کالا به بیش از ۵۵ همت رسید+ جزئیات نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ کاهش قیمت‌ طلا و سکه+ جدول قیمت دلار، یورو و پوند امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404+ جدول قیمت دلار مبادله‌ای امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404+ جدول قیمت طلا، سکه و دلار امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ کاهش قیمت‌ طلا و سکه+ جدول رشد چشمگیر فروش خودروهای سنگین در اسفندماه ۱۴۰۳ بلاتکلیفی در تعیین قیمت خودروهای وارداتی قیمت سکه در مرز سقوط؛ بازار طلا در تعلیق/ کف قیمت خواهد شکست؟/ پیش‌بینی قیمت سکه امروز 31 فروردین 1404 بازار ارز در فاز اصلاحی؛ خیز قیمت دلار برای تثبیت یا اصلاح؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز ۳۱ فروردین 1404 قیمت بیت‌کوین و اتریوم امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ افزایش قیمت بیت کوین قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404 قیمت دلار مبادله‌ای امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ افزایش قیمت+ جدول قیمت طلا 18 عیار امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ افت قیمت طلا+ جدول قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ کاهش قیمت+ جدول قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404/ کاهش قیمت طلا و سکه+ جدول قیمت خرید تضمینی گندم بلاتکلیف شد پیش‌بینی میزان تولید گندم برای امسال بخش خصوصی ۷۵۰ میلیون دلار در صنعت ریلی سرمایه‌گذاری کرد انتقاد تند اردوغان از عملکرد غرب در برابر جنایات اسرائیل در غزه ویتکاف دوباره به مسکو می‌رود؟ جلسه علنی مجلس به ریاست قالیباف آغاز شد+ دستور کار درخواست انگلیس از روسیه درباره آتش‌بس جنگ اوکراین تداوم حملات اسرائیل به مناطق مختلف غزه سردار فدوی: نباید در برابر دشمن تا بن دندان مسلح کوتاه آمد تظاهرات گسترده مخالفان ترامپ در آمریکا+ فیلم تصمیم جدید ترامپ صدای کره شمالی را درآورد 3 سناریوی محتمل برای آینده مذاکرات ایران و آمریکا+ فیلم رای منفی نمایندگان مجلس به مسکوت ماندن بررسی طرح مالیات بر سوداگری حماس: نتانیاهو تمایلی به بازگرداندن اسرا ندارد هشدار جدی یک وزارت‌خانه یمن درباره عواقب حملات اخیر آمریکا ژنرال اسرائیلی به دلیل امضای یک طومار برکنار شد موافقت نمایندگان مجلس با اصلاح طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی دیدار و رایزنی اسعد الشیبانی با هیئت آمریکایی رفع گره ترافیکی میدان امام‌حسین (ع) در مشهد با بهره‌برداری از دوربرگردان شرقی ابوطالب (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) قیمت طلا امروز یکشنبه ۳۱ فروردین 1404+ جدول هدف اصلی ایران برای مذاکره با آمریکا به روایت عباس عراقچی روزنامه جمهوری اسلامی: ایران از طریق گسترش دیپلماسی می تواند به کشوری پیشرفته تبدیل شود واکنش اسرائیل به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا حرکت شاخص کل بورس تهران پس از دست‌انداز 3 میلیون واحدی!/ پیش بینی بازار سهام امروز 31 فروردین 1404 چرا ایران با وجود برخورداری از کارخانه، کشتی نمی‌سازد؟ آمریکا به گفت‌وگو با ایران نیاز دارد و چاره‌ای جز آن ندارد آینده بازار ارز و طلا در پسامذاکرات چه خواهد شد؟ توصیه مهم به تیم مذاکره‌کننده؛ ایران باید در مذاکرات خود، خواستار لغو اقدامات مقابله‌ای FATFشود