استاد دانشگاه شهید بهشتی چگونگی رشد اقتصادی را تحلیل کرد؛

روزنامه شماره ۶۲۷۴

سه شنبه 1404/02/09 22:41 دسته بندی: اخبار صنعت و معدن کد خبر: 53673

با وجود برخورداری از منابع عظیم انرژی، موقعیت ژئوپلیتیک استراتژیک، نیروی انسانی جوان و تحصیل‌کرده و ظرفیت‌های تولیدی، ایران همچنان سهمی ناچیز از تجارت جهانی دارد؛ شکافی مزمن که نه تنها بر رشد اقتصادی کشور سایه افکنده، بلکه مسیر توسعه پایدار را نیز با چالش‌های ساختاری مواجه کرده است. به عقیده دکتر محمود سریع‌القلم، استادتمام دانشگاه شهید بهشتی تهران، این وضعیت ریشه در عواملی همچون تحریم‌های بین‌المللی، ضعف در زیرساخت‌های لجستیک و تجاری، محدودیت در دسترسی به شبکه‌های مالی جهانی، و تداوم سیاست‌های جایگزینی واردات دارد؛ سیاست‌هایی که به‌جای تقویت رقابت‌پذیری و توسعه بازارهای صادراتی، به تشدید درون‌گرایی اقتصادی و انزوای تجاری منجر شده‌اند.

در شرایطی که بسیاری از اقتصادهای نوظهور، از جمله چین، هند، کره‌جنوبی و ترکیه، با اتخاذ استراتژی‌های توسعه صادرات، جذب فناوری‌های نوین و اتصال موثر به زنجیره‌های ارزش جهانی، جایگاه خود را در اقتصاد بین‌الملل تثبیت کرده‌اند، ادامه مسیر فعلی در ایران موجب تضعیف بنیه تولید داخلی، فرسایش مزیت‌های نسبی، و تعمیق شکاف فناورانه و بهره‌وری شده است. عبور از این دور باطل، نیازمند بازتعریف نقش تجارت خارجی در مدل رشد اقتصادی کشور، اصلاح سیاست‌های صنعتی، ارتقای دیپلماسی اقتصادی و فراهم‌سازی بسترهای قانونی و نهادی برای پیوند فعال با بازارهای جهانی است؛ ضرورتی که تحقق آن نه تنها مستلزم تغییر نگرش در سطوح سیاستگذاری است، بلکه نیازمند نوسازی ساختار اقتصادی کشور در راستای افزایش انعطاف‌پذیری، رقابت‌پذیری و تاب‌آوری در برابر شوک‌های خارجی خواهد بود.

نگاهی به واقعیت‌های اقتصادی و بین‌المللی

دکتر محمود سریع‌القلم در جمع اقتصاددانان، تحلیلگران و خبرنگاران، به بررسی وضعیت جاری مذاکرات ایران و رویکردهای جدید در سیاست‌های بین‌المللی پرداخته و به پرسش‌هایی درخصوص تغییرات احتمالی در رویکرد سیاسی و اقتصادی ایران پاسخ داد. دکتر سریع‌القلم در این سخنرانی با تاکید بر مسائل کلیدی اقتصادی، بین‌المللی و داخلی ایران، سعی داشت تا افق‌های جدیدی از چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی ایران را برای حاضران ترسیم کند.  دکتر سریع‌القلم در ابتدا اشاره کرد که سوال اساسی که در حال حاضر در میان تحلیلگران مطرح است، این است که آیا ایران در جریان مذاکرات جاری با کشورهای غربی، به‌ویژه ایالات متحده، به یک رهیافت تاکتیکی متوسل شده یا اینکه واقعا پارادایم شیفتی در روابط خارجی ایران شکل گرفته است. 

وی افزود: «اگرچه این سوال هنوز برای بسیاری از دست‌اندرکاران بی‌پاسخ مانده، اما شواهد موجود نشان می‌دهند که ایران در حال حاضر درگیر یک استراتژی تاکتیکی است که به‌دلیل شرایط داخلی و تغییرات رویکرد دولت جدید ایالات متحده اتخاذ شده است.» این استاد دانشگاه به این نکته نیز اشاره کرد که ایران در حال حاضر درگیر یک رویکرد تاکتیکی نسبت به مذاکرات است؛ اما این تغییرات بیشتر به شرایط ویژه سیاسی و اقتصادی در داخل کشور مرتبط است و لزوما نشان‌دهنده یک پارادایم شیفت بنیادی در سیاست‌های خارجی ایران نیست.

دکتر سریع‌القلم در ادامه تاکید کرد که ایران در حال حاضر به دنبال توافقات موقت و محدود با غرب است؛ توافقاتی که منجر به بازگشت به چارچوب برجام و آزادسازی محدود صادرات نفت خواهد شد. به گفته او، اگر قرار بر این باشد که توافقات دنباله رو برجام باشد، نهایت آزادسازی صادرات نفت ایران به سطح ۲ تا ۳میلیون بشکه در روز می‌رسد که نمی‌توان از آن به‌عنوان پیروزی بزرگی یاد کرد به گفته دکتر سریع‌القلم: «صادرات روزانه ۲ تا ۳میلیون بشکه نفت، تنها به گردش کار جاری کشور کمک می‌کند و برای مقابله با چالش‌های اقتصادی پیچیده‌تر ایران، نیاز به صادرات نفت در مقیاس ۵ تا ۶میلیون بشکه در روز خواهد بود. این استاد دانشگاه، با اشاره به صحبت‌های پیشین خود تاکید کرد که ایران باید به فکر گسترش روابط تجاری خود فراتر از صادرات نفت و توجه به صنایع غیرنفتی باشد تا به رشد پایدار اقتصادی دست یابد.» 

دکتر سریع‌القلم همچنین به وضعیت زیرساخت‌ها و نهادهای ایران اشاره کرد و توضیح داد: «این بخش‌ها در حال حاضر آماده برقراری روابط گسترده‌تر با نظام بین‌الملل نیستند.» وی در توضیح این نکته به وضعیت فرودگاه‌ها، سیستم بانکی و زیرساخت‌های حمل‌ونقل اشاره کرد که نیاز به تغییرات اساسی دارند. به گفته او، فرودگاه‌ بین‌المللی ایران از نظر ظرفیت، تجهیزات و خدمات قابل ارائه، فاصله زیادی با استانداردهای بین‌المللی دارند و حتی در مقایسه با فرودگاه‌های پیشرفته‌ای همچون فرودگاه جدید استانبول، دبی و دوحه، وضعیت چندان مطلوبی ندارد. همچنین، سیستم بانکی ایران که همچنان تحت تحریم‌های گسترده است، به سختی قادر به تعامل با نهادهای مالی بین‌المللی است و این یکی از بزرگ‌ترین موانع پیش‌روی توسعه روابط اقتصادی و تجاری ایران به شمار می‌رود. وی بر این نکته تاکید کرد که برای بهبود وضعیت اقتصادی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی، ایران باید اصلاحات جدی در این حوزه‌ها انجام دهد.

واشنگتن‌شناسی

در بخش دیگری از سخنرانی، دکتر سریع‌القلم به چالش‌های فرهنگی و فکری اشاره کرد که ایران برای ورود به مذاکرات گسترده‌تر با کشورهای غربی باید با آنها مقابله کند. وی توضیح داد که یکی از مهم‌ترین موانع در این زمینه، تفاوت‌های عمده در مدل‌های مدیریتی و سیاستگذاری است که در نهادهای دولتی ایران و کشورهای غربی وجود دارد. این اختلافات به‌ویژه در بخش‌های اقتصادی و سیاسی باعث شده‌اند که روند مذاکرات ایران با کشورهای غربی به کندی پیش برود. وی اشاره کرد که ایران برای برقراری روابط گسترده‌تر با کشورهای بزرگ، به‌ویژه ایالات متحده، باید آمادگی لازم را در بخش‌های مختلف داخلی داشته باشد.

این استاد دانشگاه در بخشی از سخنرانی خود اشاره کرد که برای حل مسائل اقتصادی و سیاسی با آمریکا، ایران باید شناخت دقیقی از سیاست‌های داخلی آمریکا، به‌ویژه در زمینه‌های اقتصادی و نظامی داشته باشد. او توضیح داد که این عدم شناخت می‌تواند در فرآیند مذاکرات مشکلاتی را ایجاد کند و افزود که ایران برای حل مسائل خود باید ابتدا شناخت دقیقی از سیاستگذاری‌ها و رویکردهای آمریکا پیدا کند. 

وی اشاره کرد که اگر ایران نتواند به‌طور دقیق روندهای سیاسی و اقتصادی در ایالات متحده را شبیه‌سازی و پیش‌بینی کند، ممکن است دچار مشکلاتی شود که حتی با بهترین توافقات نیز قابل حل نباشند. دکتر سریع‌القلم اضافه کرد: «متاسفانه در ایران، شناخت واقعی از آمریکا بسیار ضعیف است؛ آن‌چنان که می‌توان گفت آمریکاشناسی، در مفهوم دقیق آن، وجود ندارد. آمریکاشناسی، در اصل واشنگتن‌شناسی است؛ یعنی بدون حضور در فضای سیاسی این شهر، بدون شرکت در محافل و ‌میهمانی‌های رسمی، بدون ارتباط نزدیک با شبکه عظیم ۱۶هزار لابی فعال، نمی‌توان جریان‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی جهان را به درستی فهم کرد. اگر ما قصد داریم تحولی بنیادین ایجاد کنیم و واقعا به تغییر پارادایم دست یابیم، باید بپذیریم که طرف اصلی ما در حل مسائل، نه دولت آمریکا بلکه ساختار لابی‌های این کشور است. باید همچون پزشکی که به جای درمان نشانه‌ها، به سراغ علت‌العلل بیماری می‌رود، ما نیز ریشه مشکلات را هدف بگیریم. از این رو، از نگاه دانشگاهی و بر مبنای متدولوژی علمی، حل مساله را بر مبنای ضرورت تغییر رویکرد تاکید می‌بینم.»

اقتصاد؛ محور حکمرانی

دکتر سریع‌القلم ضمن اشاره به اینکه ایران در شرایط کنونی با جهانی چندقطبی و پیچیده روبه‌رو است، بیان کرد: در این جهان، رقابت‌ها و نااطمینانی‌ها افزایش یافته و کشورها به دنبال کاهش ریسک‌ها و مخاطرات خود هستند. او گفت که ایران برای پیشبرد منافع ملی خود و سیاست خارجی‌اش باید به‌طور جدی وارد بازی‌های اقتصادی و سیاسی جهانی شود و روابط خود را با قدرت‌های بزرگ جهانی، به‌ویژه چین، روسیه و آمریکا بهبود بخشد. تنها در این صورت است که ایران می‌تواند در این دنیای پیچیده و رقابتی جایگاه خود را پیدا کرده و منافع اقتصادی و سیاسی‌اش را تامین کند. وی با تاکید بر اهمیت اتخاذ استراتژی‌های هوشمندانه و منسجم در دیپلماسی خارجی ایران پرداخت. وی افزود که ایران باید درک عمیقی از روابط بین‌الملل و نظام جهانی پیدا کند و برای تعامل با کشورهای بزرگ و موثر در جهان، به اتخاذ استراتژی‌های هوشمندانه و منسجم بپردازد. او به‌ویژه بر اهمیت شناخت دقیق وضعیت داخلی کشورهای رقیب، به‌ویژه آمریکا تاکید کرد و گفت که ایران تنها با داشتن یک دیدگاه واقع‌بینانه و تحلیلی از تحولات جهانی می‌تواند جایگاه خود را در دنیای چندقطبی جدید مستحکم کند. 

دکتر سریع‌القلم توضیح داد: «امروز ما در جهانی زندگی می‌کنیم که ساختاری چندقطبی و هرمی دارد. در رأس این هرم، قدرت‌هایی چون ایالات متحده، روسیه و چین قرار گرفته‌اند. پس از آنها، کشورهایی نظیر هند، انگلستان، فرانسه، آلمان و ژاپن در سطوح پایین‌تر جای می‌گیرند. این نظم بین‌الملل با آنچه پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفته بود، تفاوت‌های بنیادینی دارد. اکنون، نااطمینانی به اصلی‌ترین ویژگی نظام جهانی بدل شده است. در چنین جهانی، بستن یا نبستن قرارداد با قدرت‌هایی چون آمریکا، تغییری در ذات پرریسک و پررقابت آن ایجاد نمی‌کند. کشورها بیش از پیش در پی آنند که با گسترش شبکه‌های ارتباطی و مدیریتی، از شدت مخاطرات و ریسک‌های موجود بکاهند. تا زمانی که ما به سوی استراتژی‌های هجینگ (پوشش ریسک) حرکت نکنیم و از گزینه‌ها و فرصت‌های خود محافظت نکنیم، پیشبرد منافع ملی و سیاست خارجی ایران دشوار خواهد بود. همان‌طور که پیش‌تر گفته بودم ایران می‌توانست از طریق تقویت روابط با هند، راهی برای ارتقای جایگاه خود در سطح جهانی و ایجاد زمینه برای مذاکرات موثرتر با آمریکا بیابد. هندی‌ها به میانجی‌گری علاقه‌مندند؛ میانجی‌گری که نه تنها پیغام می‌رساند، بلکه می‌تواند عمق مذاکرات را نیز افزایش دهد. این ویژگی، در کنار مهارت دیپلمات‌های هندی و تمایل آنها به ایفای نقش در صحنه بین‌المللی، می‌توانست فرصتی برای ایران باشد تا در رده‌بندی قدرت‌های فرامنطقه‌ای، جایگاهی بالاتر بیابد. اما تحقق چنین فرصتی، مستلزم اجماع داخلی و شناخت درست از ساختارهای بین‌المللی است.»

شرط لازم توسعه اقتصادی

دکتر محمود سریع‌القلم در این سخنرانی با تاکید بر اهمیت تجربه جهانی برای کشورها گفت: «در دنیا ۱۹۳کشور وجود دارد؛ اما فقط دو کشور آمریکا و چین ۴۶ و ۱۰درصد بازار سرمایه دنیا را در اختیار دارند. ۱۷۷کشور بقیه، در مجموع ۱۴درصد سهم دارند.» او این آمار را نشانه روشنی از شکاف عمیق در توسعه اقتصادی جهانی دانست و افزود: «کشورهایی که سهمی از بازارهای جهانی ندارند، در رشد اقتصادی خود دچار مشکل خواهند شد.» وی ادامه داد: «کشورهایی مثل هند، ترکیه و اندونزی به این دلیل توانسته‌اند پیشرفت کنند که درگیر دنیا شده‌اند؛ با دنیا وارد کار شده‌اند و رقابت کرده‌اند.» به باور دکتر سریع‌القلم، توسعه بدون رقابت جهانی، بدون به‌روز بودن و بدون مشارکت فعال در اقتصاد جهانی ممکن نیست.

دکتر سریع‌القلم با اشاره به اهمیت نگاه بلندمدت در سیاستگذاری اظهار کرد: «چین برای ۲۰۵۰میلادی برنامه دارد. دنیا روی داده‌های آماری و تحلیل داده‌ها جلو می‌رود. پروژه‌های گوگل و موسسه دکارت فرانسه نشان می‌دهد که آینده دنیا بر مبنای داده خواهد بود.» او همچنین بر اهمیت آشنایی با زبان‌های جهانی و تاثیر آن بر رشد فردی و کشوری تاکید کرد و گفت: «تا زمانی که انسان وارد معاشرت و تعامل نشود، افق‌های تازه‌تر و برتر از خود را نمی‌بیند و طبعا رشد نیز حاصل نمی‌شود. این مساله به‌ویژه در ساختارهای دولتی و سیاستگذاری کشور ما به‌وضوح آشکار است. کافی است نگاهی بیندازیم به میزان تسلط ما بر زبان انگلیسی در دستگاه‌های دولتی؛ این خود یکی از آسیب‌های جدی است؛ آسیبی که سال‌ها زمان خواهد برد تا بتوانیم بر آن غلبه کنیم و با جهان ارتباطی موثر برقرار کنیم. مذاکره از مسیر مترجم ممکن نیست؛ حتی حرفه‌ای‌ترین مترجمان نیز اگر چند واژه یا حرف اضافه را اشتباه به کار برند، ممکن است مقصود را دگرگون منتقل کنند. زبان‌های زنده جهان خواه انگلیسی، خواه فرانسه یا هر زبان دیگر، پل‌هایی‌اند که میان ما و دیگران کشیده می‌شوند و امروز این پل‌ها، به سبب ضعف زبانی، به شکاف‌هایی عمیق بدل شده‌اند. از همین روست که در کشوری مانند سنگاپور، خانواده حکمرانان از همان دوران دبستان بر یادگیری زبان انگلیسی تاکید ورزیدند؛ زیرا نگاه آنان به زبان، نگاهی فرهنگی نبود، بلکه زبان را ابزاری برای یادگیری و مشارکت در نوآوری‌های جهانی می‌دانستند.» 

دکتر سریع‌القلم در ادامه با انتقاد از وضعیت فعلی کشور گفت: «در دانشگاه شهید بهشتی، درصد زیادی از اعضای هیات علمی تجربه جهانی و سفر به سایر کشورها را ندارند. این یعنی دانشگاهی که خودش را از دنیا جدا کرده، نمی‌تواند تحلیل دقیقی از تحولات جهانی داشته باشد.» به اعتقاد او، این نوع انزوا باعث می‌شود کشور نه تنها از فناوری‌های جدید عقب بماند، بلکه نتواند جایگاه مناسبی در اقتصاد جهانی پیدا کند. او افزود: «در ایران گفت‌وگو با دنیا وجود ندارد. این عدم گفت‌وگو باعث می‌شود که درک ما از دنیا ناقص باشد و نتوانیم با تحولات جهانی همراه شویم.» دکتر سریع‌القلم بر چهار مولفه اصلی برای موفقیت آینده کشورها تاکید کرد: «سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی، زیرساخت‌های نرم و سخت، و رقابت.» 

وی تصریح کرد: «رقابت، اساس پیشرفت است. کشوری که رقابت نکند، خودمحور می‌شود. رقابت باعث می‌شود کشورها نقص‌های خود را ببینند، یاد بگیرند و پیشرفت کنند.» وی به تجربه دانشگاه‌های آمریکا اشاره کرد و گفت: «در آمریکا، دانشجویان و دانشگاه‌ها دائما با هم در رقابت هستند. این رقابت باعث شده است که سطح علمی آنها بالاتر برود.» دکتر سریع‌القلم در پایان سخنان خود تاکید کرد: «در دنیای امروز، انسان‌ها محصول کتاب‌هایی هستند که خوانده‌اند.» به باور او، برای موفقیت در آینده، باید آینده‌نگری داشت، رقابت کرد، سرمایه انسانی را تقویت کرد و ارتباط با جهان را در اولویت قرار داد.

مطالب پیشنهادی اخبار صنعت و معدن

ادامه اخبار صنعت و معدن
14 ساعت پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
2 روز پیش
5 روز پیش
7 روز پیش
1 هفته پیش
1 هفته پیش
1 هفته پیش
1 هفته پیش
2 هفته پیش
3 هفته پیش
3 هفته پیش
4 هفته پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
جدیدترین حمایت شاخص هم‌وزن از شاخص کل بورس تهران!/ پیش بینی بازار سهام امروز 9 اردیبهشت 1404+ نمودار ترامپ: هم آمریکا را اداره می‌کنم هم جهان را! توافق مصر و اسرائیل برای آتش‌بس بلندمدت در غزه حملات پهپادی روسیه به پایتخت اوکراین افزایش شمار شهدای حمله آمریکا به شمال صنعا هشدار سفارت سوئیس درباره تکرار یک فاجعه در غزه گروسی: هر توافقی با ایران باید امکان نظارت آژانس را فراهم کند اوضاع وخیم ترامپ در نظرسنجی‌های رسانه‌ای / افزایش نارضایتی مردم این کشور از وضعیت اقتصادی حمله پهپادی روسیه به کی‌یف واکنش اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس پنج ساله در غزه اما و اگرهای سفر تاریخی ترامپ به عربستان/ پشت پرده فرش قرمزی که بن سلمان برای رئیس جمهور آمریکا پهن می‌کند؛ رابطه ریاض و واشنگتن تیره می‌شود؟ بیانیه نیروی دریایی آمریکا درباره سقوط جنگنده اف-۱۸ پایان فاجعه‌بار جنگ اوکراین می‌تواند ناتو را از بین ببرد رئیس شاباک زمان استعفای خود را اعلام کرد ترامپ: هم آمریکا را اداره می‌کنم هم جهان! احتمال کمبود کالا در آمریکا قوت گرفت/ پای تعرفه‌های ترامپ درمیان است؟ آذین‌بندی و نورپردازی ۲۳۲ کیلومتر از معابر مشهد هم‌زمان با دهه کرامت ۱۴۰۴ فروش ۷ هزار و ۹۵۵ میلیارد تومان اوراق مشارکت شهرداری مشهد در سال ۱۴۰۳ درخواست اتیوپی از ایران برای ساخت یک مجتمع تولید اوره بازار ارز تغییر فاز داد؛ قیمت درهم امارات و لیر ترکیه پایین آمد/ سنگاپور وارد مذاکره با آمریکا شد افزایش سقف شارژ من‌کارت شهروندی مشهد تا ۲۰۰ هزار تومان جشن‌های دهه کرامت ۱۴۰۴ در مشهد، از ۱۱ اردیبهشت آغاز می‌شود آذین بندی و نورپردازی ۲۳۲ کیلومتر از معابر مشهد همزمان با دهه کرامت فروش ۷ هزار و ۹۵۵ میلیارد تومان اوراق مشارکت شهرداری مشهد در سال گذشته طوفان شدید مشهد جان درختان را گرفت | سقوط ۶۲ اصله درخت در سطح شهر (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) روزنامه شماره ۶۲۷۵ این دو کشور بدهی‌های سوریه به بانک جهانی را پرداخت می‌کنند عبور از بن‌بست رکود؟ تسلیت اردوغان برای حادثه بندرعباس / در غم مردم ایران شریک هستیم اعتراف ارتش اسرائیل به نقض آتش بس / به ۵۰ هدف در لبنان حمله کردیم وزیر خارجه عربستان به مسقط رفت ادعای رژیم صهیونیستی درباره آزمایش سامانه پدافند هوایی در هند وزیر اطلاعات: اگر منافع ملی ما تامین شود توافق در دسترس است جنگنده‌های آمریکایی صنعا را بمباران کردند رویترز مدعی شد / پیشنهاد ایران برای دیدار با نمایندگان تروئیکا تسلیت‌گویی دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی اکو به عراقچی پیش بینی بازار سرمایه / نوسانات بورس تا پایان مذاکرات ادامه دارد؟ شانس با بورس است؟ واکنش جهاد اسلامی فلسطین به جلسه دیوان لاهه درباره جلوگیری اسرائیل از ورود کمک‌های بشردوستانه دیدار محمدرضا عارف و همتای زیمبابوه‌ای او در تهران + عکس افزایش تنش روابط ترکیه و اسرائیل / لغو کامل پروازها به فرودگاه بن‌گوریون پاسخ مقام های اوکراین به اعلام آتش بس موقت توسط پوتین فرار سرمایه‌ها از عربستان؛ سومین سال سقوط سرمایه‌گذاری خارجی راهکارهای دکتر سریع القلم برای عبور ایران از فضای فعلی رشد چشمگیر ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی تاکید وزیر جهاد کشاورزی لزوم تقویت همکاری‌های ایران و قرقیزستان صدور دستورالعمل جدید گمرک ایران در پی حادثه انفجار بندرعباس برگزاری بیست‌وششمین جلسه محاکمه نتانیاهو اعتراف نتانیاهو درباره عملیات پیجری اسرائیل در لبنان ناامیدی ترامپ از رهبران روسیه و اوکراین تاکید عارف بر برخورد با عوامل حادثه انفجار بندرعباس دبیرکل سازمان همکاری شانگهای به عراقچی تسلیت گفت ادعای وزیر دفاع پاکستان درباره حمله نظامی هند چین ادعای ترامپ را تکذیب کرد حماس: اسرائیل هرگز در کوچاندن ملت فلسطین موفق نخواهد شد خبر قالیباف از کاهش قوانین با کمک هوش مصنوعی یمن ناو هواپیمابر ترومن آمریکا و شناورهای جنگی را فراری داد اعلام آمادگی اوکراین برای کمک به اروپا پیام آیت الله مکارم شیرازی در پی حادثه انفجار بندر شهید رجایی اندونزی و فرانسه همکاری‌های خود را گسترش می‌دهند پیام گروسی در ایکس در واکنش به قطعی گسترده برق در اسپانیا تسلیت‌گویی آیت الله عاملی در پی انفجار اسکله شهید رجایی قیمت طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت+ جدول کمر مستاجران زیر بار اجاره بها خم شد چرا چینی ها در بازار خودروی ایران دست به عصا حرکت می کنند؟ مشهد در وضعیت هشدار | تمهیدات ویژه شهرداری مشهد برای مقابله با بارندگی و سیلاب (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) سقوط قیمت طلا و سکه؛ دلار به سرازیری افتاد/ سیگنال تازه به معامله‌گران دو پیشنهاد شهردار مشهد مقدس به دبیرکل متروپلیس برای توجه ویژه به کودکان و مردم غزه احیای فوری بورس مهاجرانی: در تلاشیم بستری برای گسترش سرمایه‌گذاری‌ مهیا کنیم+ فیلم پافشاری ترامپ بر پیوستن کانادا به آمریکا جدیدترین قیمت محصولات ایران خودرو+ جدول پوتین در اوکراین آتش‌بس اعلام کرد یمن تعداد قربانیان حملات آمریکا را اعلام کرد تاکید رئیس‌جمهور آذربایجان بر توسعه روابط با ایران+ فیلم دستورات وزیر کشور درباره حادثه انفجار بندرعباس برگزای بیست‌وششمین جلسه محاکمه نتانیاهو دیدار صمیمانه روسای جمهور ایران و آذربایجان+ فیلم افشاگری نتانیاهو درباره عملیات پیجری اسرائیل در لبنان انتقاد انصارالله یمن از سکوت بین‌المللی در مقابل جنایات آمریکا مهاجرانی: در تلاشیم بستری برای گسترش سرمایه‌گذاری‌ مهیا کنیم میزبانی انگلیس از نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین رئیس کمیسیون بانوان و خانواده شورای شهر مشهد: تحولات زیادی در دوره اخیر شورا در حوزه بانوان رخ داده است | به دنبال نگاه زنانه و مادرانه به شهر بودیم اطلاعیه تعطیلی ۵ بوستان مشهد به دلیل شرایط ناپایدار جوی (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) آماده‌باش شهرداری مشهد برای مقابله با وزش باد شدید و رگبار باران (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) خط‌ونشان بانک مرکزی برای سوءاستفاده گران از نام این بانک صعود شاخص‌ها در تالار شیشه‌ای/ خوش‌بینی‌ها به بورس بازگشت+ اینفوگرافیک پزشکیان: ما می‌توانیم در منطقه صلح، آرامش و امنیت را برقرار کنیم حمله اسرائیل به شهرکی در جنوب لبنان درباره کوچه‌ای قدیمی در محله توحید مشهد | پاچناری که گلشن شد دیدار و رایزنی گروسی با الشیبانی/ اعلام حمایت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از سوریه 7 تفاهم‌نامه مشترک میان ایران و آذربایجان به امضا رسید چه افرادی پزشکیان را در سفر به آذربایجان همراهی می‌کنند؟ دستور ویژه رئیس قوه قضاییه به دادستان کل کشور درباره حادثه بندر شهید رجایی زمان فروش اینترنتی سایپا اعلام شد ثبت ۱۰ رویداد گردشگری مشهد مقدس در تقویم ملی صادرات غیرنفتی رکورد شکست وعده قالیباف برای تدوین قانون ویژه معادن زغال سنگ قیمت تخم مرغ اعلام شد قیمت سبزیجات برگی و غیر برگی/ سیب زمینی و پیاز کیلویی چند؟