چالش‌های صنعتی در ایران؛

از آلومینا تا فولاد؛ ضرورت تغییر سیستم‌های تصمیم‌‌‌سازی

سه شنبه 1404/02/02 22:21 دسته بندی: اخبار صنعت و معدن کد خبر: 41588

مشکلات کنونی صنعت ایران نتیجه مسائل کندرویی هستند که به‌‌‌تدریج و به دلیل تصمیمات ناصحیح گذشته شکل گرفته‌‌‌اند. مشکلات کندرو، برخلاف مشکلات تندرو، به‌‌‌آرامی ظاهر می‌‌‌شوند و معمولا ابتدا علائم خفیفی دارند. در مقام مثال و برای درک بهتر این دو مشکل، می‌‌‌توان گفت مشکلات کندرو مانند دیابت هستند که در طول زمان و به‌‌‌دلیل سبک زندگی نادرست شکل می‌‌‌گیرند، در حالی که مشکلات تندرو شبیه شکستگی دست هستند که به‌‌‌خاطر یک حادثه یا سهل‌‌‌انگاری رخ می‌دهند. تفاوت اصلی این دو مشکل در سرعت وقوع و مدت‌‌‌زمان تاثیرگذاری آنهاست. مشکلات کندرو تدریجی و بلندمدت هستند و در ابتدا ممکن است چندان مهم به نظر نرسند، اما با گذشت زمان اثرات آنها بر سیستم و البته جامعه آشکار می‌شود. برای مثال، کاهش بهره‌‌‌وری در صنعت فولاد ایران یک نمونه از مشکلات کندرو است. بهره‌‌‌وری این صنعت یک‌‌‌شبه پایین نیامده، بلکه به‌‌‌خاطر عدم‌نهادینه‌‌‌سازی بهبود مستمر در طول چند دهه، مشکلات کوچک و بزرگ جمع شده و در نهایت باعث افت کیفیت محصولات، افزایش خرابی‌‌‌ها و کاهش انگیزه کارکنان شده است.

حل مشکلات کندرو به یک روش سیستماتیک و بلندمدت نیاز دارد. برای مثال، افزایش بهره‌‌‌وری در صنعت فولاد نیازمند تغییرات عمیق فرهنگی در تمامی سطوح سازمان است؛ جایی که ریشه‌‌‌یابی دقیق مشکلات و ارائه راه‌‌‌حل‌‌‌های خلاقانه جایگزین راه‌‌‌حل‌‌‌های سطحی و سریع می‌شود. این فرآیند قطعا زمان‌بر است و نمی‌‌‌توان تنها با چند اقدام فوری آن را حل کرد. اجازه دهید به‌‌‌عنوان شاهد، فرآیند ارتقای فرهنگ بهبود مستمر در شرکت تویوتا را مرور کنیم. این شرکت در سال ۱۹۴۹ برنامه‌‌‌ای به نام «کنترل کیفیت آماری» را معرفی کرد.

در سال ۱۹۵۱ این برنامه گسترش یافت و به ایجاد سیستمی از ایده‌‌‌ها و پیشنهادهای خلاقانه کارکنان تبدیل شد. تا سال ۱۹۷۴، تعداد ایده‌‌‌های ارائه‌‌‌شده از مرز یک‌میلیون گذشت. این تعداد در سال ۱۹۸۴ به ۱۰میلیون و در سال ۲۰۱۱ به ۴۰میلیون ایده رسید. این مثال نشان می‌دهد که ایجاد فرهنگ بهبود مستمر، فرآیندی زمان‌بر است، اما در نهایت نتایج شگفت‌‌‌انگیزی مانند موفقیت تویوتا را به همراه دارد. به هر حال، چه مشکل کندرو باشد و چه تندرو، یافتن راه‌‌‌حل موثر نیازمند شناسایی ریشه‌‌‌های واقعی آن مشکل است. مجموعه تجارب و شواهد نشان می‌دهد که دو منبع اصلی ایجاد مشکلات کندرو در ایران عبارتند از: اول، سیاست‌‌‌های دستوری و تصمیمات نهادهای قانون‌گذاری که از بالا به صنعت تحمیل می‌‌‌شوند و مدیران ارشد را مستقیما تحت‌تاثیر قرار می‌دهند؛ دوم، ضعف مدیریتی در لایه‌‌‌های میانی و پایین سازمان که قادر به شناسایی مشکلات و ارائه راه‌‌‌حل‌‌‌های به‌‌‌موقع نیستند. این دو عامل، مانند سنگ‌‌‌های سنگین آسیاب، فشار زیادی به صنعت وارد می‌کنند. اگر تغییرات اساسی در این روند ایجاد نشود، آینده صنعت ایران در هاله‌‌‌ای از ابهام باقی خواهد ماند.

سنگ بالایی آسیاب: پارادوکس قوانین و کندی مدیران ارشد در تصمیم‌‌‌سازی

یکی از چالش‌‌‌های اصلی در صنعت، تضادی است که بین ماهیت سختگیرانه و غیرمنعطف قوانین موجود از یک‌سو و نیاز مدیران ارشد به انعطاف‌‌‌پذیری برای اتخاذ تصمیمات سریع و موثر از سوی دیگر وجود دارد. این تناقض را می‌‌‌توان با مفهوم «پارادوکس فنس» توضیح داد. تصور کنید در یک روستای کوهستانی، دره‌‌‌های عمیقی وجود دارد که کودکان در نزدیکی آن بازی می‌کنند. هرچند حادثه‌‌‌ای در این منطقه به‌‌‌ندرت رخ می‌دهد، اما برای پیشگیری، بزرگان روستا تصمیم می‌‌‌گیرند فنس محکمی در کنار دره نصب کنند. در ابتدا، این تصمیم به افزایش ایمنی کمک می‌کند، اما با گذشت زمان، مردم خطر دره را فراموش می‌کنند و آموزش‌‌‌های ایمنی نیز کنار گذاشته می‌شود. کودکان که دیگر به فنس اعتماد کرده‌‌‌اند، بیشتر به لبه دره نزدیک می‌‌‌شوند. سرانجام، روزی می‌رسد که فنس زیر فشار جمعیت فرومی‌‌‌ریزد و حوادث گسترده‌‌‌ای به وقوع می‌‌‌پیوندد. این داستان نمادی از خطرات ناشی از قوانینی است که برای حل مشکلات کوتاه‌‌‌مدت تدوین شده‌‌‌اند، اما در بلندمدت باعث ایجاد مشکلات بزرگ‌تری می‌‌‌شوند. اجازه دهید مثالی از صنعت آلومینیوم بزنیم. چند سال پیش، کارخانه آلومینا به دلیل قطعی گاز در زمستان ناچار به استفاده از مازوت شد.

با نظر کارشناسان، تصمیم بر این شد که مازوت در تابستان خریداری و ذخیره شود تا سیستم در زمستان با مشکلی مواجه نشود. اما درست همان سال، سیاستگذاران با هدف جلوگیری از قاچاق مازوت، ذخیره‌‌‌سازی و فروش آن در تابستان را ممنوع کردند. این قانون، با وجود نیت خوب، مثل یک فنس پیامدهای منفی زیادی برای آلومینا به همراه داشت: در زمستان، کارخانه به‌سختی مازوت باکیفیت موردنیاز خود را تامین کرد و فشار زیادی بر تصمیم‌‌‌سازان ارشد شرکت و حتی مقامات استانی وارد شد. واضح است زمان و انرژی‌ای که برای تامین سوخت در استان هزینه شد، می‌‌‌توانست صرف امور مهم‌تری مانند افزایش بهره‌‌‌وری سیستم شود تا از مشکلات کندروی آینده جلوگیری کند. این نمونه نشان می‌دهد که برخی قوانین، به‌‌‌جای رفع موانع، چگونه می‌‌‌توانند با ایجاد محدودیت‌های غیرضروری، نقطه شروع مشکلات کندرو برای صنعت شوند. شاید خاطره‌‌‌ای از یکی از دوستان که در دوره‌‌‌ای در آلومینا مشغول بود، خالی از لطف نباشد و ابعاد دیگری از قضیه را بازتر کند. در آلومینا تصمیم به برگزاری مراسم نمادین تعزیه به مناسبت عاشورا گرفته شد. اما برآورد هزینه‌‌‌ها نشان داد که براساس مقررات مالی، این برنامه باید از طریق مناقصه رسمی انجام شود.

این الزام قانونی که هدفش افزایش شفافیت بود، در این شرایط خاص به مانعی غیرعملی تبدیل و باعث لغو مراسم شد. علاوه بر این، قوانین سختگیرانه و گاهی چندپهلو باعث کاهش ریسک‌‌‌پذیری مدیران ارشد شده و آنها را در لحظات حساس که نیاز به تصمیم‌گیری سریع دارند، محدود می‌کند. در چنین شرایطی، قوانین و بخشنامه‌‌‌های این‌چنینی همچون «شمشیر داموکلس» بر سر مدیران قرار می‌‌‌گیرند و عملا قدرت حرکت و تصمیم‌گیری را از آنها می‌‌‌گیرند. این بی‌‌‌تصمیمی‌‌‌ها خود شروع مشکلات کندرو آینده هستند.آنچه مسلم است این است که در عصر جدید، صنعت بیشتر از هر زمانی به انعطاف‌‌‌پذیری نیاز دارد. بنابراین، در طراحی و اجرای قوانین، علاوه بر نظارت دقیق، باید انعطاف‌‌‌پذیری لازم برای شرایط خاص نیز در نظر گرفته شود. ارزیابی مستمر و به‌‌‌روزرسانی قوانین براساس نتایج عملی می‌‌‌تواند به کاهش چنین پارادوکس‌‌‌هایی کمک کرده و مسیر تصمیم‌گیری را برای مدیران هموارتر سازد. ساده‌‌‌سازی قوانین و مشارکت مدیران ارشد صنعت در فرآیند قانون‌گذاری از جمله راه‌‌‌حل‌‌‌های کلیدی برای رفع مشکلات ناشی از مقررات ناکارآمد به شمار می‌رود.

تجربه‌‌‌های تاریخی نشان می‌دهند که این ساده‌سازی علاوه بر توسعه صنعت به کاهش فساد، افزایش شفافیت و بهبود عملکرد سیستم‌های نظارتی منجر می‌شود. یکی از نمونه‌‌‌های موفق در این زمینه، تجربه گرجستان در فاصله سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۲ است. در این دوره، اصلاحات گسترده‌‌‌ای در قوانین گمرکی و صنعتی این کشور اجرا شد. به‌‌‌عنوان مثال، در یکی از قوانین، کفش‌‌‌های برند خاصی به نام «اسکیچر» از مالیات معاف بودند. این خود باعث شده بود بسیاری از واردکنندگان، کفش‌‌‌های خود را به‌‌‌طور صوری تحت این برند ثبت کنند تا از مالیات معاف شوند. با حذف این معافیت‌‌‌ها و معافیت‌‌‌های مشابه در پروسه ساده‌‌‌سازی قوانین گمرکی، شفافیت فرآیندها افزایش یافت و درآمدهای مالیاتی دولت به‌‌‌طور قابل‌‌‌توجهی رشد کرد. در ایران دوره قاجار نیز شرایط مشابهی وجود داشت. قوانین گمرکی پیچیده و غیرشفاف، زمینه‌‌‌ساز مشکلات متعددی در نظام اقتصادی کشور شده بود. برای مثال، تعرفه واردات پارچه برای تجار ایرانی تنها نیم‌درصد بود، در حالی که تجار روسی و عثمانی به ترتیب ۵‌درصد و ۱۲‌درصد مالیات پرداخت می‌‌‌کردند. این تفاوت تعرفه‌‌‌ای، بسیاری از تجار را به ثبت صوری کالاهای خود به نام تجار ایرانی سوق می‌‌‌داد. با اصلاح این قوانین و در نظر گرفتن تعرفه ۵‌درصد برای همه پارچه‌‌‌ها، نه‌‌‌تنها زمینه فساد از بین رفت، بلکه درآمدهای گمرکی ایران تا ۴۰‌درصد افزایش یافت و شفافیت مالیاتی به شکل قابل‌‌‌ملاحظه‌‌‌ای بهبود پیدا کرد. برای رسیدن به این ساده‌‌‌سازی، مشارکت مدیران ارشد سازمان‌ها در فرآیند توسعه قوانین ضروری است. همچنین، قانون‌گذار باید سیستمی متمرکز برای دریافت بازخورد از اجرای قوانین توسط سازمان‌های مختلف داشته باشد تا قوانین سریع‌‌‌تر بهینه شوند.

سنگ آسیاب پایینی: ضعف در پرورش تصمیم‌‌‌سازان در لایه میانی و گردش اطلاعات

مطالعات نشان می‌دهند که توسعه سازمان‌ها با درجه وبری شدن آنها و به‌‌‌طور خاص به دو شاخص اصلی سازمان‌های وبری، یعنی شایسته‌‌‌سالاری و وجود نردبان رشد شفاف برای کارمندان وابسته است. این دو عامل نقشی کلیدی در ارتقای عملکرد سازمانی و تقویت بهره‌‌‌وری ایفا می‌کنند. با این حال، در صنعت ایران، به‌رغم اینکه واژه «شایسته‌‌‌سالاری» نقل محافل مدیریتی است، هنوز تعریف دقیقی از مفهوم «مدیر شایسته» ارائه نشده و بر سر آن توافقی وجود ندارد. این ابهام، همراه با فقدان ساختار شفاف برای ارتقای مدیران، باعث ایجاد نوعی سوگیری شناختی می‌شود که در آن هر محفلی گزینه مورد نظر خود را مدیری شایسته می‌‌‌داند. به‌‌‌عنوان مثال، محافل بومی، گزینه‌‌‌ای بومی را شایسته و مرکزنشینان نیز گزینه خود را اصلح می‌‌‌دانند.

مطالعات نشان می‌دهد که یک مدیر شایسته، علاوه بر مهارت فنی، باید به مجموعه‌‌‌ای از مهارت‌‌‌های بین‌‌‌فردی نظیر مهارت ایجاد امنیت روانی، هوش هیجانی، توانایی ارائه و دریافت بازخورد، مهارت تیم‌‌‌سازی و مدیریت بحران نیز مجهز باشد. با این حال، در بسیاری از صنایع ایران، حتی در جایی که مدیران سفارشی انتخاب نمی‌‌‌شوند، ارتقا در سطوح مدیریتی اغلب تنها براساس تخصص فنی صورت می‌گیرد. به‌‌‌عنوان مثال، ممکن است مدیری به دلیل توانایی در کار با یک تجهیز خاص، مانند پمپ، به‌‌‌عنوان مدیر تعمیرات انتخاب شود؛ بدون اینکه مهارت‌‌‌های ارتباطی و تیم‌‌‌سازی او مورد ارزیابی قرار گیرد. این رویکرد، ضعف‌‌‌های جدی در عملکرد تیم‌‌‌های فنی ایجاد می‌کند؛ به‌‌‌ویژه در زمانی که صنعت نیازمند راه‌‌‌حل‌‌‌های خلاقانه و نوآورانه برای مقابله با مشکلات روزافزون خود است؛ زیرا این افراد با دخالت‌‌‌های بیش‌‌‌از‌‌‌حد در امور، عملا انگیزه، حس تعلق و توانایی نوآوری اعضای تیم را از بین می‌‌‌برند.

یکی دیگر از پیامدهای عدم‌انتخاب مدیران شایسته، اختلال در جریان صحیح اطلاعات در سازمان است. مدیران لایه میانی، به دلیل ضعف در برقراری ارتباط موثر با کارشناسان، باعث کاهش هماهنگی و انسجام در تیم‌‌‌های زیردست خود می‌‌‌شوند. علاوه بر این، این مدیران به دلیل نداشتن دانش مدیریتی کافی، اعتمادبه‌‌‌نفس لازم برای بیان صریح و بی‌‌‌پرده دیدگاه‌‌‌های خود به مدیران ارشد را ندارند و در برابر کوچک‌ترین فشار، نظر خود را تغییر داده یا تصمیمات ناپایداری اتخاذ می‌کنند. این وضعیت، علاوه بر ناتوانی در انتقال مشکلات، ایده‌‌‌ها و داده‌‌‌ها به سطوح بالاتر، باعث عدم‌دریافت اطلاعات صحیح و به‌‌‌موقع از لایه‌‌‌های پایین‌‌‌تر نیز می‌شود. این دو ویژگی -جدا شدن از تیم‌‌‌های زیردست و وابستگی به مدیران ارشد در تصمیم‌گیری– موجب شکل‌‌‌گیری یک لایه چوب‌‌‌پنبه‌‌‌ای در میان مدیران میانی شده است. این لایه، فاقد استقلال فکری و توانایی حل مشکلات است و به‌‌‌جای تسهیل ارتباطات و انتقال ایده‌‌‌ها، خود به مانعی در مسیر پیشرفت سازمان تبدیل می‌شود. این وضعیت نه‌‌‌تنها عملکرد روزمره سازمان را مختل می‌کند، بلکه ارتباط میان استراتژی و اجرا را نیز دچار اختلال می‌‌‌سازد.

برای رفع این چالش‌‌‌ها، سه اقدام کلیدی ضروری است. نخست، تعریف دقیق شایستگی‌‌‌های مدیریتی به‌‌‌عنوان معیاری استاندارد برای انتخاب و ارتقای مدیران باید در اولویت قرار گیرد. این تعریف شفاف، از تفسیرهای سلیقه‌‌‌ای جلوگیری کرده و مبنای عینی برای ارزیابی شایستگی‌‌‌ها فراهم می‌کند. دوم، طراحی و اجرای ساختار نردبان رشد شفاف که براساس شایستگی‌‌‌ها و عملکرد واقعی افراد باشد، ضروری است. این ساختار باید فرصتی برابر برای تمام کارکنان شایسته ایجاد کرده و مسیر ارتقا را از تاثیر روابط شخصی یا توصیه‌‌‌های خاص خارج کند. در نهایت، لازم است برنامه‌‌‌های آموزشی هدفمند برای تقویت مهارت‌‌‌های مدیریتی، از جمله توانایی ایجاد امنیت روانی، به‌‌‌ویژه در میان مدیران لایه‌‌‌های میانی، در اولویت قرار گیرد.

هر آنچه هست، این دو سنگ آسیاب، به‌‌‌تدریج و در طی سال‌ها شکل گرفته‌‌‌اند و طبیعتا نمی‌‌‌توان انتظار داشت که به‌‌‌یک‌‌‌باره از بین بروند. راه‌‌‌حل‌‌‌های آنها باید در محیطی آزاد و همراه با نقد و بررسی مداوم توسط ذی‌نفعان از جمله مدیران ارشد سازمان‌ها تدوین شوند و برای توسعه آنها از دانش مدیریتی مدرن دنیا و تجربه کشورهای موفق نیز بهره گرفت. با بومی‌‌‌سازی این تجربیات، می‌‌‌توان آنها را در مسیر توسعه صنعت ایران به کار برد. مسیر حل این مشکلات کندرو، سفری پر فراز و نشیب است که نیازمند صبر، همت و برنامه‌‌‌ریزی بلندمدت است. در این فرآیند، ضروری است قوانین و ساختارهای ناکارآمد شناسایی و اصلاح شوند تا بستر لازم برای افزایش ریسک‌‌‌پذیری و تسریع در تصمیم‌گیری مدیران ارشد صنعت فراهم شود. در کنار این اقدامات، باید برنامه‌‌‌های منظم و هدفمندی برای پرورش مدیران کارآمد از لایه‌‌‌های پایین صنعت آغاز شود تا خلاقیت در حل چالش‌‌‌ها به یک ارزش نهادینه‌‌‌شده تبدیل شود.

سخن آخر اینکه تجربه سازمان‌های موفق نشان می‌دهد در آغاز، لازم است مجموعه‌‌‌ای از اقدامات سریع و عملیاتی، مبتنی بر آمار دقیق و معتبر که اجرای آن نتایج روشن و ملموسی به همراه دارد، انتخاب و اجرا شود. این اقدامات باید با هدف ایجاد سرمایه اجتماعی و تقویت اعتماد میان کارشناسان و مدیران صنعت ایران طراحی شوند. این اعتماد که به‌‌‌عنوان نقطه اتکای اصلی برای پیشبرد تغییرات بلندمدت عمل می‌کند، نقشی کلیدی در موفقیت فرآیند توسعه خواهد داشت.

مطالب پیشنهادی اخبار صنعت و معدن

ادامه اخبار صنعت و معدن
3 ساعت پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
3 روز پیش
5 روز پیش
2 هفته پیش
2 هفته پیش
3 هفته پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
4 ماه پیش
جدیدترین خط مشترک هوایی ایران و برزیل در حال نهایی شدن + فیلم افتتاح ۴ مرکز نوآوری شهری در مشهد | بزرگداشت روز جهانی خلاقیت و نوآوری برگزار شد + ویدئو نتانیاهو یمن را تهدید به حمله کرد / گزافه‌گویی علیه ایران چه کسی رهبر بعدی کلیسای کاتولیک خواهد شد؟ سرقت کیف یک وزیر آمریکایی حین صرف شام در واشنگتن تماس تلفنی نخست‌وزیر انگلیس و زلنسکی تقویت ایده عضویت کانادا در اتحادیه اروپا پس از تهدیدات ترامپ گزارش‌های ضد و نقیض درباره برکناری وزیر دفاع آمریکا پس از گاف‌های امنیتی آمادگی این کشور برای ارائه کمک به روند مذاکرات تهران و واشنگتن حماس یک بیانیه جدید صادر کرد هند و آمریکا از پیشرفت چشمگیر در مذاکرات تجاری خبر دادند علت درگذشت پاپ فرانسیس مشخص شد توسعه سیاسی یا اقتصادی؛ کدام یک در اولویت است؟ بازار خودرو گارد نزولی گرفت؛ قیمت دنا پلاس کاهش یافت+ جدول تغییر پناهگاه پول بازار ارز همچنان در سرازیری؛ دنده عقب قیمت درهم امارات و لیر/ پشت پرده زلزله اقتصادی در ترکیه برگزاری اولین جلسه ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی چگونه تعرفه‌های آمریکا به نفع هند تمام می‌شود؟ مدیران جدید فرهنگ‌سرا‌های شهرداری مشهد منصوب شدند + ویدئو افتتاح چهار مرکز نوآوری شهری در مشهد| بزرگداشت روز جهانی خلاقیت و نوآوری برگزار شد+ویدئو قیمت گوشی‌های پرچم‌دار سامسونگ اردیبهشت 1404 + جدول ارزیابی ترامپ از گفت‌وگوهای غیر مستقیم میان تهران - واشنگتن بیانیه وزارت خارجه قطر درباره تماس تلفنی با عراقچی شعب ویژه رسیدگی به پرونده‌های اخلال در نظام اقتصادی منحل شدند اظهارات اولیانوف درباره تصمیم ایران و آمریکا برای برگزاری نشست‌های کارشناسی کمین نیروهای قسام در بیت حانون برای نیروهای اشغالگر افشاگری یک رسانه آمریکایی درباره «ایلان ماسک» بیانیه دفتر آیت الله سیستانی در واکنش به درگذشت پاپ فرانسیس بازار خودرو گارد نزولی گرفت؛ قیمت دنا پلاس سقوط کرد+ جدول قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت+ جدول فرمول ثبات بورس مدیران جدید فرهنگسرا‌های شهرداری مشهد منصوب شدند+ویدئو هزینه نقل و انتقال خودرو در ۱۴۰۴ مشخص شد چگونه با مدیر «کنترلگر» باید رفتار کرد؟ افتتاح چهار مرکز نوآوری شهری در مشهد| بزرگداشت روز جهانی خلاقیت و نوآوری برگزار شد رئیس شاباک دلیل برکناری‌اش را فاش کرد اظهارات جدید ظریف درباره رابطه ایران و روسیه احتمال استعفای ایلان ماسک به دنبال فشار‌های فزاینده ترامپ پشت رئیس پنتاگون را خالی نکرد/ ماجرای درز اطلاعات به کجا رسید؟ واکنش جدید فرانسه به مذاکرات ایران و آمریکا حزب‌الله در واکنش به درگذشت پاپ فرانسیس بیانیه صادر کرد رایزنی پوتین و سلطان هیثم درباره پرونده هسته‌ای ایران پالس رکوردزنی طلای جهانی به بازار؛ قیمت طلای آبشده و سکه بر مدار صعود/ قیمت دلار قفل شد؛ درهم به سرازیری افتاد چرا خودرو دیگر کالای مصرفی نیست؟ هزینه واردات بنزین احتمالا به 6 میلیارد دلار می‌رسد چالش های ساختمان سازی در ایران؛ از تورم تا صدور پروانه کرایه‌‌ اتوبوس، مترو و تاکسی از امروز گران شد تعرفه شارژ خودروهای برقی تعیین شد+ جزئیات دولت چهاردهم بی‌توجه به خودرو‌های برقی سخنرانی عراقچی در کارنگی لغو شد/ علت چیست؟ چین سناتور‌های آمریکایی را تحریم می‌کند شاهد عینی توسعه مشهد در عهد مظفری | درباره کوچه «سرآسیا» که روزگاری محل اجتماع «اصحاب سراچه» بوده است ترامپ به درگذشت پاپ واکنش نشان داد هزینه واردات بنزین به 6 میلیارد دلار می‌رسد قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ و دام زنده امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت مرغ+ جدول ایستگاه شریعتی مشهد، پرازدحام‌ترین ایستگاه مترو مشهد شد | ساعات شلوغی مترو مشهد تشکیل دو شهر جدید در اطراف مشهد قطعی شد | تعیین‌تکلیف نهایی پرونده شهرستان بینالود در آینده نزدیک مدیران جدید فرهنگسرا‌های شهرداری مشهد منصوب شدند صنعت خودرو چگونه از مسیر منحرف شد؟/ پیامدهای سرمایه‌‌‌ای شدن خودرو چشم‌انداز بورس 3 میلیونی پزشکیان درگذشت پاپ را تسلیت گفت پزشکیان: تا کنون زندگی را گذرانده‌ایم و از توسعه واقعی غافل بوده‌ایم عراقچی درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفت امضای پوتین پای قانون معاهده جامع راهبردی با ایران پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟ خراسان رضوی رتبه‌ی اول کشوری در اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت رئیس شاباک دلیل برکناری‌اش را اختلاف شخصی با نتانیاهو دانست تداوم رالی بورس با ورود پول حقیقی؛ شاخص کل به مرز حساس رسید+ اینفوگرافیک قیمت طلا در قله 3393 دلار؛ پس‌لرزه تنش‌های سیاسی و اصلاح فدرال رزرو در بازار جهانی/ مرز ۳۴۰۰ دلار ایستگاه بعدی است؟ تبریک زینب سلیمانی به کارن همایون‌فر+ عکس بیانیه جدید ستاد کل نیروهای مسلح عارف به بهارستان می‌رود محل دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد+ فیلم قالیباف به پزشکیان نامه نوشت/ ابلاغ 4 قانون برای اجرا حمله یمن به اهداف حیاتی اسرائیل/ ناوهای آمریکا مورد هدف قرار گرفتند عراقچی به کنفرانس واشنگتن دعوت شد+ فیلم سرلشکر باقری: نیروهای مسلح حصار و پناهگاه مستحکم کشور هستند تاکید نبیه بری بر نقض حاکمیت لبنان از سوی اسرائیل اجرای ریزپروژه‌های متعدد در بوستان‌های بزرگ مشهد | خانه‌موزه «ملک» در باغ وکیل‌آباد مشهد، در آستانه بهره‌برداری توقیف ۴۲۰ خودرو حادثه‌ساز در جاده‌های خراسان رضوی (یکم اردیبهشت ۱۴۰۴) قاچاقچی لوازم یدکی حدود ۴۴ میلیارد ریال جریمه شد قطع برق همایش تقدیر از دستگاه‌های دولتی/ وزیر نیرو عذرخواهی کرد+ فیلم قیمت طلا در قله ۳۳۳۹ دلار؛ پس‌لرزه تنش‌های سیاسی و اصلاح فدرال رزرو در بازار جهانی/ مرز ۳۴۰۰ دلار ایستگاه بعدی است؟ رئیس اتحادیه به وزیر صمت نامه نوشت/ درخواست کاهش تعرفه‌های واردات خودرو یک سال صدرنشینی در تراکنش‌های پرداخت ایران قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ و دام زنده امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت 1404 بازار خودرو نگران ایده خودروسازان؛ کام مشتریان تلخ شد/ پایین کشیدن پرچم خودروهای ارزان؟ جزئیات واریز سود سهام‌داران در هفته پایانی فروردین ۱۴۰۴ نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت‌ طلا و سکه+ جدول قیمت دلار، یورو و پوند امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت دلار و یورو+ جدول قیمت طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت‌ طلا و سکه+ جدول پیش‌نویس تعیین تعرفه‌ جدید برق تهیه شد سرعت‌گیر بورس ۳ میلیونی وزارت امور خارجه: گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره مذاکرات را تایید نمی‌کنیم پاپ فرانسیس درگذشت بازار ارز بر سر دوراهی سقوط و تثبیت؛ اصلاح بزرگ قیمت دلار در راه است؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز ۱ اردیبهشت 1404 حضور ایران در لیست سیاه FATF هزینه‌های تجارت را 30 درصد افزایش داد عراقچی به چین سفر می‌کند ممنوعیت آمدوشد میان تمام یگان‌های ارتش اسرائیل پیشنهاد متفاوت ترامپ به روسیه و اوکراین