استفاده از فناوری برای سازگاری با تغییرات اقلیمی

یک شنبه 1404/01/31 22:18 دسته بندی: اقتصاد کلان کد خبر: 46111

کاهش سریع انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای، همچنان یک ضرورت فوری است، اما انتشار گازها در گذشته و آینده همچنان پیامدهای اقلیمی به همراه خواهند داشت که نیاز به توجه دارند. اینجاست که مفهوم سازگاری با تغییرات اقلیمی مطرح می‌شود.

براساس تعریف کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب‌‌‌وهوایی (UNFCCC)، سازگاری شامل اقداماتی است که برای تعدیل فرآیندها، روش‌ها و ساختارها انجام می‌شود تا آسیب‌‌‌های احتمالی کاهش یابد و فرصت‌‌‌های ناشی از تغییرات آب‌‌‌وهوایی به‌‌‌درستی مدیریت شوند.

نقش فناوری در کمک به سازگاری با تغییرات اقلیم چیست؟

به‌منظور مقابله با تغییرات اقلیمی، باید استراتژی‌‌‌هایی طراحی کنیم که از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند؛ از ابزارهای اقتصادی و سیاست‌‌‌های محکم گرفته تا اقدامات محلی. هرچند هیچ فناوری معجزه‌‌‌آسایی برای حل این مشکل وجود ندارد، اما فناوری‌‌‌های دیجیتال و داده‌‌‌محور می‌‌‌توانند به رهبران و جوامع کمک کنند تا با استفاده از ابزارهای ویژه، بهتر با تغییرات اقلیمی سازگار شوند. این فناوری‌‌‌ها می‌‌‌توانند در سه‌مرحله اصلی «چرخه سازگاری» نقش موثری ایفا کنند.

درک خطرات: فناوری امکان مشاهده زمین و اقلیم آن را در مقیاس‌‌‌هایی بی‌‌‌سابقه فراهم کرده است. ماهواره‌‌‌ها، پهپادها و اینترنت‌اشیا (IoT)، داده‌‌‌های سیاره‌‌‌ای را از سطح جهانی تا سطح محلی جمع‌‌‌آوری می‌کنند. با ادغام هوش‌مصنوعی در این سیستم‌ها، پیش‌بینی‌‌‌ها دقیق‌‌‌تر شده و بینش‌‌‌های متناسب با مناطق خاص ارائه می‌شود. این امر مقامات محلی و کسب‌وکارها را به اطلاعات ارزشمند درباره خطرات اقلیمی قریب‌‌‌الوقوع تجهیز می‌کند.

ایجاد تاب‌‌‌آوری: مدل‌‌‌های هوش‌مصنوعی، در ترکیب با داده‌‌‌های بلادرنگ زمینی و اینترنت‌اشیا، سیستم‌های هشدار زودهنگام را تقویت می‌کنند. این سیستم‌ها از تلفات جانی و آسیب‌‌‌های زیرساختی در حوادث شدید آب‌‌‌وهوایی جلوگیری می‌کنند. همچنین، این مدل‌‌‌ها به بهبود مدیریت زنجیره تامین کمک کرده و اختلالات اقتصادی ناشی از چنین رویدادهایی را در مناطق آسیب‌‌‌دیده کاهش می‌دهند.

پاسخ‌گویی پویا: رصد زمین ابزاری ضروری برای نقشه‌‌‌برداری پس از بحران و ارزیابی خسارات است. هوش‌مصنوعی و پهپادهای عملیاتی نیز به‌عنوان ابزارهای کلیدی در واکنش سریع به بحران‌ها عمل می‌کنند. این فناوری‌‌‌ها به مقامات در تخصیص بهینه منابع و کاهش ترافیک در زمان تخلیه مناطق آسیب‌‌‌دیده یاری می‌رسانند.

برای باز کردن قفل این پتانسیل چه کاری می‌‌‌توان انجام داد؟

با وجود وعده‌‌‌های فراوان فناوری‌‌‌های داده‌‌‌محور و دیجیتال، چالش‌‌‌های بزرگی وجود دارند که مانع دستیابی به تمام پتانسیل‌‌‌های آنها می‌‌‌شوند. به‌منظور غلبه بر این موانع، هفت‌اقدام کلیدی پیشنهاد می‌شود که به‌عنوان یک نقشه‌‌‌ راه، می‌‌‌توانند به آزادسازی حداکثر توانایی‌‌‌های این فناوری‌‌‌ها کمک کنند و آنها را در مسیر تاثیرگذاری مطلوب قرار دهند.

۱.تعمیم داده‌‌‌ها و ابزارهای منبع باز: اصول متن‌‌‌باز، رویکردی فراگیرتر و شفاف‌‌‌تر برای مقابله با چالش‌‌‌های تغییرات اقلیمی ایجاد کرده و جامعه گسترده‌‌‌تری از کاربران و مشارکت‌‌‌کنندگان را تشویق می‌کنند تا چرخه‌ای از نوآوری و اکتشاف را جلو ببرند.

۲.افزایش استانداردسازی، قابلیت همکاری و شفافیت: به‌منظور ایجاد زیست‌‌‌بوم هماهنگ و یکپارچه، لازم است استانداردهای مشترکی تعریف و سازگاری بین فناوری‌‌‌ها و منابع داده‌‌‌ای مختلف تقویت شود. این کار باعث می‌شود ذی‌نفعان گوناگون بتوانند به‌‌‌راحتی با هم همکاری کرده و داده‌‌‌ها را بین یکدیگر تبادل کنند. علاوه‌بر این، شفاف‌‌‌سازی در این زیست‌‌‌بوم (مثلا از طریق فرآیندهای بازبینی توسط همتایان) اطمینان حاصل می‌کند که فناوری‌‌‌ها در جهت ایجاد درک و بینش‌‌‌های مشترک پیش بروند، نه اینکه فقط به نفع یک فرد یا گروه خاص عمل کنند.

۳.بهبود دسترسی به فناوری در مناطق محروم: جوامعی که بیشترین آسیب‌‌‌پذیری را در برابر تغییرات اقلیمی دارند، اغلب کمترین دسترسی به داده‌‌‌های اقلیمی، ابزارهای تحلیلی و قدرت محاسباتی را تجربه می‌کنند. پر کردن این شکاف، گام کلیدی برای توانمندسازی جوامع حاشیه‌‌‌نشین، به‌‌‌ویژه در کشورهای در حال توسعه است تا بتوانند با ابزارهای لازم، تصمیم‌گیری‌‌‌های آگاهانه‌‌‌تر داشته و تاب‌‌‌آوری پایدار در برابر چالش‌‌‌های اقلیمی ایجاد کنند.

۴.افزایش بودجه برای فناوری سازگاری: بودجه‌‌‌ای که برای سازگاری با تغییرات اقلیمی در نظر گرفته می‌شود، بسیار کمتر از میزان لازم برای مقابله با خطرات جدید اقلیمی است. این کمبود مالی باید جبران شود تا از توسعه فناوری‌‌‌های نوآورانه و اجرای سیستم‌هایی که تاب‌‌‌آوری جوامع را افزایش می‌دهند، حمایت کافی به عمل آید.

۵.افزایش همکاری بین رهبران فناوری و دولت‌ها: بسیاری از فناوری‌‌‌های نوآورانه در مرحله آزمایشی متوقف می‌‌‌شوند. بخشی از این مشکل به دلیل ریسک‌‌‌های ذاتی توسعه فناوری‌‌‌های جدید است، اما دلیل مهم دیگر، ناهماهنگی بین انگیزه‌‌‌های دولت‌‌‌ها و کسب‌وکارهاست. دولت‌‌‌ها باید با ارسال سیگنال‌‌‌های قوی‌‌‌تر، تقاضا برای این فناوری‌‌‌ها را افزایش دهند و صنایع نیز باید دیدگاه بلندمدت‌‌‌تری برای بازده سرمایه‌گذاری‌‌‌های خود در نظر بگیرند.

۶.تدوین مقررات بیشتر با تمرکز بر سازگاری با تغییرات اقلیمی: هوشمندسازی اقلیمی تنها زمانی موثر خواهد بود که به اقدامات عملی و ملموس تبدیل شود. سیاستگذاران باید از این بینش‌‌‌ها استفاده کنند تا سیاست‌‌‌هایی را طراحی و اجرا کنند که به‌‌‌طور موثر از جوامع در برابر خطرات اقلیمی محافظت کند.

۷.پرداختن به سوگیری‌‌‌های احتمالی در راه‌‌‌حل‌‌‌های هوش‌مصنوعی برای سازگاری با تغییرات اقلیمی: هوش‌مصنوعی نیز مانند دیگر فناوری‌‌‌ها، ممکن است تحت‌تاثیر سوگیری‌‌‌های پنهان قرار گیرد. شناسایی و رفع این سوگیری‌‌‌ها برای تضمین نتایج عادلانه و منصفانه در کاربردهای مرتبط با تغییرات اقلیمی ضروری است. این راه‌‌‌حل‌‌‌های نوآورانه باید توسط گروه‌‌‌های متنوعی از ذی‌نفعان بررسی و اجرا شوند تا اطمینان حاصل شود که قابل اعتماد و فراگیر هستند.

به‌منظور مقابله با این چالش‌‌‌ها و تسریع استفاده گسترده از فناوری‌‌‌های سازگاری با اقلیم، مجمع جهانی اقتصاد با همکاری گروه مشاوره بوستون، نزدیک به ۴۰نفر از رهبران و متخصصان حوزه‌‌‌های فناوری، صنعت، بخش عمومی، دانشگاه‌‌‌ها و جامعه مدنی را گرد هم آورده تا کارگروه فناوری برای سازگاری با اقلیم را تشکیل دهند. این گروه در تهیه گزارش تازه منتشر‌‌‌شده‌‌‌ای، نقش کلیدی داشته‌‌‌اند که به بررسی دقیق‌‌‌تر کاربردهای فناوری و راه‌‌‌حل‌‌‌های موثر در این زمینه می‌‌‌پردازد.

همچنین، یک جعبه ابزار اقدام (Action Toolkit)  در حال توسعه است که به تصمیم‌گیرندگان ابزارهای عملی ارائه می‌دهد تا بینش‌‌‌های کلیدی گزارش را به اجرا درآورند و استراتژی‌‌‌های سازگاری با تغییرات اقلیمی خود را با استفاده از فناوری‌‌‌های پیشرفته طراحی کنند.

فناوری‌هایی که به سازگاری با تغییرات اقلیمی کمک می‌کنند

  هوش مصنوعی برای سازگاری با اقلیم: هوش‌مصنوعی، مدل‌‌‌های آب‌‌‌وهوایی و اقلیمی را دقیق‌‌‌تر کرده است. مثلا با افزودن داده‌‌‌های دمای سطح دریا به مدل‌‌‌های اقیانوسی، درک بهتری از جریان‌‌‌های اقیانوسی ایجاد شده است. هوش‌مصنوعی همچنین در توسعه سیستم‌های فاضلاب هوشمند (برای جلوگیری از سیل) و محصولات کشاورزی مقاوم به خشکی نقش دارد.

علاوه‌بر این، پهپادها ((UAV که پرنده‌‌‌های بدون سرنشین مجهز به دوربین‌‌‌ها و حسگرهای پیشرفته هستند، نیز می‌‌‌توانند داده‌‌‌های دقیقی درباره تغییرات اقلیمی جمع‌‌‌آوری کنند. از آنها برای نظارت بر منابع آبی یا جست‌وجو و نجات در مناطق دورافتاده پس از فجایع اقلیمی استفاده می‌شود.

  رصد زمین برای سازگاری اقلیمی:  رصد زمین با استفاده از ماهواره‌‌‌ها، سنجش از دور و ایستگاه‌‌‌های هواشناسی، داده‌‌‌های ارزشمندی درباره تغییرات اقلیمی جمع‌‌‌آوری می‌کند. این اطلاعات به توسعه روش‌های نوین برای مدیریت منابع طبیعی کمک می‌کنند. به‌عنوان مثال، ماهواره‌‌‌ها اطلاعاتی درباره ذوب یخ‌‌‌ها و وضعیت منابع آب شیرین ارائه می‌دهند. همچنین، رصد زمین در سیستم‌های هشدار زودهنگام، مانند شناسایی توفان‌‌‌ها قبل از وقوع، نقش حیاتی دارد و به جوامع اجازه می‌دهد تا از خسارات جانی و مالی جلوگیری کنند. این ابزارها برای سازگاری با تغییرات اقلیمی ضروری هستند.

  محاسبات پیشرفته برای سازگاری با اقلیم: محاسبات پیشرفته، شامل ابررایانه‌‌‌ها و رایانه‌‌‌های کوانتومی، از قدرت پردازش بالا برای انجام محاسبات پیچیده استفاده می‌کنند. رایانه‌‌‌های کوانتومی با شبیه‌‌‌سازی فرآیندهایی مانند دینامیک سیالات، مدل‌‌‌سازی اقلیمی را متحول کرده‌‌‌اند.

ابررایانه‌‌‌ها نیز با پردازش داده‌‌‌های عظیم، موجب بهبود پیش‌بینی‌‌‌های آب‌‌‌وهوایی و توسعه راه‌‌‌حل‌‌‌های سازگاری با تغییرات اقلیمی می‌‌‌شوند.

  اینترنت اشیا در سازگاری با اقلیم : اینترنت اشیا (IoT) شامل دستگاه‌‌‌های متصل به هم است که داده‌‌‌ها را جمع‌‌‌آوری و به اشتراک می‌‌‌گذارند.

این فناوری برای نظارت بر تغییرات اقلیمی، مانند کیفیت هوا و دما، استفاده می‌شود. مثلا، حسگرهایی که آتش‌‌‌سوزی‌‌‌های جنگلی را تشخیص می‌دهند، می‌‌‌توانند هشدارهایی به افراد در مناطق خطر ارسال کنند.

شرکت PanoAI در کالیفرنیا از یک سکوی IoT برای شناسایی آتش‌‌‌سوزی‌‌‌ها و اطلاع‌‌‌رسانی به آتش‌‌‌نشانی و خدمات اضطراری استفاده می‌کند. این سیستم، با ترکیب دوربین‌‌‌های پیشرفته و داده‌‌‌های متنوع، بیش از ۵میلیون هکتار زمین را زیر نظر دارد و هزاران آتش‌‌‌سوزی را شناسایی می‌کند.

  واقعیت افزوده و واقعیت مجازی:  واقعیت افزوده(AR)  و واقعیت مجازی(VR)  فناوری‌‌‌هایی هستند که تجربیات همه‌‌‌جانبه ایجاد می‌کنند. AR ویژگی‌‌‌های دیجیتال را به محیط فیزیکی اضافه می‌کند، در حالی که VR کاربران را با هدست‌‌‌ها به طور کامل در یک محیط مجازی غوطه‌‌‌ور می‌‌‌سازد.

این فناوری‌‌‌ها به‌طور فزاینده‌‌‌ای برای افزایش آگاهی و تغییر رفتار در زمینه تغییرات اقلیمی استفاده می‌‌‌شوند. مثلا، VR می‌‌‌تواند تاثیرات تغییرات آب‌‌‌وهوایی، مانند تغییر الگوهای آب‌‌‌وهوایی یا از دست دادن تنوع زیستی را به صورت شبیه‌‌‌سازی‌‌‌شده به کاربران نشان دهد.

پروژه‌‌‌هایی مانند  Climate Tipping Points Hubکه توسط مجمع جهانی اقتصاد و شرکای آن توسعه‌یافته، از شبیه‌‌‌سازی‌‌‌های سه‌‌‌بعدی و VR برای نمایش اثرات دومینویی تغییرات اقلیمی، مانند ذوب یخ‌‌‌های قطبی، استفاده می‌کنند. این تجربیات به درک بهتر و عمیق‌‌‌تر از بحران‌های اقلیمی کمک می‌کنند.

* روزنامه‌نگار

مطالب پیشنهادی اقتصاد کلان

ادامه اقتصاد کلان
6 روز پیش
1 هفته پیش
1 ماه پیش
1 ماه پیش
1 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
2 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
3 ماه پیش
جدیدترین گفتگوی تلفنی عراقچی با همتای ایتالیایی قبل از عزیمت به تهران نتانیاهو پایان جنگ در غزه را نپذیرفت پاسخ زلنسکی به آتش بس پیشنهادی پوتین روزنامه شماره ۶۲۶۸ پیام سخنگوی وزارت خارجه در «ایکس» پس از پایان دور دوم مذاکرات مذاکرات رم، شکست سخت نتانیاهو در مقابل واشنگتن بود دویدن روی لبه تیغ؛ انتقال انرژی میان آرزو و واقعیت/ چگونه جهان برای عبور امن از نفت و گاز هم‌صدا می‌شود؟ واکنش اتحادیه اروپا به آتش‌بس موقت روسیه با اوکراین / جنگ تمام شود بازتاب مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن در رم در شبکه سی‌ان‌ان عراقچی درباره دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا چه گفت؟ سلسله حملات جنگنده‌های آمریکایی به صنعا آغاز فروش اقساطی هیوندای کونا 2025 + جزئیات شهر الحدیده یمن بمباران شد تلفات جدید نظامیان صهیونیستی در نوار غزه اعلام جرم دادستانی عمومی و انقلاب تهران علیه مدیران دو رسانه درخواست گردان‌های حزب‌الله برای تسریع مکانیزم عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر آمریکایی از عراق درخواست مجدد آمریکا برای مذاکره مستقیم واشنگتن با حماس فرود اضطراری قیمت‌ها در بازار ارز؛ قیمت درهم امارات تغییر کانال داد و لیر سقوط کرد/ ترمز اقتصاد مالزی در آغاز ۲۰۲۵ کشیده شد ارزان‌ترین گوشی‌های موجود در بازار فروردین 1404 خودنمایی بورس در کانال ۳ میلیونی   تب 3 میلیونی در بورس ورژن 3 میلیونی بورس فعلا خبری از خودروی مقرون‌ به‌ صرفه تسلا نیست فولکس‌واگن چگونه تعرفه‌های آمریکا را دور می‌زند؟ نوسان بازار خودرو در روز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ کاهش 8 میلیونی قیمت رانا+ جدول روایت وحشتناک گورکن سوری از وحشت و قتل در سوریه جزئیات مذاکرات محرمانه در ریاض موضع ثابت ایران در 2 موضوع طی مذاکرات با آمریکا به روایت بقائی سودای ترامپ برای اخراج بیشتر کارکنان دولت دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به پایان رسید ایران از چند رادیودارو استفاده می‌کند؟ ابوعبیده برای اسرائیل خط‌ونشان کشید نخستین اظهارات عراقچی پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا+ فیلم برگزاری جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا به میزبانی پزشکیان سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط ارتش یمن بقائی: دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در فضایی سازنده برگزار شد صدور دستور آتش‌بس از سوی پوتین بیانیه وزارت خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا توضیحات عراقچی درباره حضور گروسی در رم آمریکا صدور روادید دانشجویی برای چینی‌ها را لغو کرد دیدار هیاتی از رهبران حماس با رئیس سازمان اطلاعات ترکیه مسائل غیرممکن میان ایران و آمریکا محتمل به‌نظر می‌رسند تبادل ۲۴۶ سرباز اسیر میان روسیه و اوکراین + فیلم شهادت یک نیروی امنیتی مازندران حین مأموریت آب پاکی آمریکا روی دست اوکراین اولین واکنش زلنسکی به اعلام آتش بس از سوی پوتین فوری / بیانیه وزارت خارجه ایران درخصوص دور دوم مذاکرات تهران و واشنگتن جهش پول‌پیش در منطقه ۴ تهران؛ اجاره بها چقدر شد؟ نبرد ادامه‌دار مدیران و کارکنان بر سر دورکاری روایتی درباره پیکر نادرشاه افشار که چند‌بار دفن شد | قصه نادرِ جنازه «نادر» خبر خوشحال‌کننده برای برقی‌سوارها ابلاغ بخشنامه جدید حقوق ورودی تلفن همراه قطار بورس روی ریل صعود/ شاخص کل به قله جدید رسید+ اینفوگرافیک تعداد سهامداران فعال بورس در هفته گذشته چقدر بود؟ سقوط آزاد قیمت دلار و سکه در سایه مذاکرات ایران و آمریکا/ بازار طلا به سراشیبی افتاد؛ بیت کوین و تتر در وضعیت قرمز قیمت درهم امارات امروز شنبه 30 فروردین 1404+ جدول مناقشه تازه بر سر قیمت خودروهای خارجی قطعی برق در البرز تکذیب شد نرخ مالیات بر ارزش افزوده طلا ابلاغ شد+ جزئیات مودی و ماسک گفت‌وگو کردند علی‌اکبر ولایتی از بیمارستان مرخص شد+ آخرین وضعیت سلامتی ‌قاب‌هایی از دیدار عراقچی با وزیر خارجه ایتالیا + عکس عراقچی با همتای عمانی خود دیدار کرد ژاپن برگ برنده رو می‌کند دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا آغاز شد عراقچی: تنها مانع بر سر خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل است اعلام اسامی همراهان عراقچی در سفر رم/ سفارت عمان در ایتالیا محل مذاکرات شد؟ دیدار گروسی با وزیر خارجه ایتالیا همزمان با مذاکرات ایران و آمریکا اظهارات وزیر خارجه ایتالیا درباره مذاکرات ایران و آمریکا پوتین و سلطان عمان در مسکو دیدار می‌کنند آخرین وضعیت مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا از زبان بقائی خبر مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا صحت ندارد+ فیلم پوشش عجیب سیاستمدار ایتالیایی در برابر محل مذاکرات ایران و آمریکا!+ فیلم می‌دیدم که اجساد با شکنجه مُرده‌اند کاهش ۱۶ درصدی حجم آب موجود مخازن سدهای کشور پاسخ به سلطه تجاری پکن؟ شرایط و مدارک لازم برای شرکت در حراج یکصد و یکمین شمش طلا اعلام شد جزئیات نحوه محاسبه معوقات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان قیمت دلار بر مدار کاهش؛ بازار ارز در در فاز انتظار/ نوسان دلار روی لبه تیغ؛ تثبیت در مرز حمایت یا سقوط؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز 30 فروردین 1404 قیمت دلار، یورو و پوند امروز شنبه ۳۰ فروردین 1404/ افزایش قیمت دلار و یورو+ جدول قیمت طلا، سکه و دلار امروز شنبه ۳۰ فروردین 1404/ کاهش قیمت‌ طلا و سکه+ جدول نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز شنبه ۳۰ فروردین 1404/ کاهش قیمت‌ طلا و سکه+ جدول لایحه الحاق ایران به موافقت‌نامه وین تایید شد ساعت مذاکره ایران و آمریکا در رم اعلام شد معمای هم‌صدایی ایران و ارمنستان؛ گره کور قفقاز جنوبی و منطقه‌ای که در آستانه صف آرایی تازه قرار گرفته است/ پوتین اردوغان را قربانی مانور در حیاط خلوتش می‌کند؟ دیدار عراقچی با وزیر امور خارجه ایتالیا خبر مهم سازمان حمایت درباره افزایش قیمت خودروهای وارداتی اعلام قیمت میوه/ نوبرانه‌ها در بازار چند؟ قیمت گوشت گوسفندی، گوشت مرغ و دام زنده امروز شنبه ۳۰ فروردین 1404/ افزایش قیمت مرغ+ جدول ایستگاه شهید فکوری خط ۲ مترو مشهد، اردیبهشت ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسد وزارت کشاورزی زیر ذره‌بین مجلس/ تحقیق و تفحص از 4 عملکرد در دستور کار قرار گرفت قیمت گوشت گوسفندی، گوشت مرغ و دام زنده امروز شنبه ۳۰ فروردین 1404 رونمایی از قدیمی‌ترین ظرف سفالی خراسان رضوی جزئیات دیدار الجولانی با محمود عباس/ بر آتش‌بس فوری در غزه تاکید شد پیام جدید علی شمخانی/ ‏ایران برای⁧ توافق متوازن⁩ آمده، نه تسلیم توضیح طحان نظیف درباره روند بررسی پالرمو و سی‌اف‌تی+ فیلم توضیح عراقچی درباره روابط ایران و روسیه قالیباف و صادق راهی کمیسیون عمران می‌شوند پرواز بورس به قله ۳ میلیونی مقاصد مهم صادراتی محصولات نانو ایرانی