بازدارندگی یا فریب آمریکایی؛ اروپا چگونه در تله آمریکا افتاد؟/ جهان در آستانه جنگ سرد نوین قرار گرفت

اقتصادنیوز: به باور ناظران، جهان در آستانه گذار از نظم سنتی و ورود به نظمی است که در قاب آن دیگر بازدارندگی هسته‌ای…

شنبه 1404/02/13 20:29 دسته بندی: اخبار سیاسی امروز کد خبر: 54311

به گزارش اقتصادنیوز، با سرعتی که دولت دوم ترامپ در حال برچیدن عناصر حیاتی نظم بین‌المللی پس از جنگ است، به نظر می‌رسد که برخی پیامدهای بدیهی اقداماتش را در نظر نگرفته است؛ از جمله آغاز موج جدیدی از اشاعه‌ هسته‌ای، این بار نه از سوی تروریست‌ها یا بازیگران مخالف واشنگتن، بلکه توسط کشورهایی که پیش‌تر به‌عنوان متحدان ایالات متحده شناخته می‌شدند.

این عبارت بخشی از یادداشت فارن افرز است که اقتصادنیوز آن را در دو بخش ترجمه کرده که بخش اول آن با تیتر «فروپاشی نظم بین‌المللی؛ جهان در آستانه رویارویی هسته‌ای/ متحدان آمریکا در آستانه دستیابی به سلاح‌های اتمی» منتشر شد و بخش دوم و نهایی در ادامه آمده است.

پیش بینی که محقق شد

اگر نظم لیبرال فروبپاشد، رژیم منع اشاعه‌ هسته‌ای نیز همراه با آن سقوط خواهد کرد. در این میان، همواره بیشترین توجه در حوزه‌ سلاح‌های هسته‌ای معطوف به ابرقدرت‌ها بوده و پس از آن، بر کشورهایی چون کره شمالی (که در سال ۲۰۰۶ به سلاح هسته‌ای دست یافت) و عراق (که به دنبال زرادخانه‌ هسته‌ای بود) متمرکز شده است. اما به واسطه تحولات اخیر، لازم است که به رویکرد کشورهایی چون بریتانیا و فرانسه نیز پرداخته شود؛ بازیگرانی که فعل و انفعالشان چندان مورد توجه نیست. بریتانیا در سال ۱۹۴۱ نخستین برنامه‌ سلاح‌های هسته‌ای جهان را آغاز کرد و دو سال بعد، آن را با پروژه‌ منهتن ادغام نمود. اما پس از پایان جنگ، زمانی که واشنگتن همکاری خود را متوقف کرد، لندن تصمیم گرفت به‌تنهایی به این مسیر ادامه دهد و در سال ۱۹۵۲ نخستین بمب هسته‌ای خود را با موفقیت آزمایش کرد. در همین حال، فرانسه در سال ۱۹۵۴ یک برنامه‌ نظامی هسته‌ای مخفی را تعریف کرد، در سال ۱۹۵۸ آن را علنی ساخت و در سال ۱۹۶۰ اولین سلاح هسته‌ای خود را با موفقیت آزمایش کرد.

حال سوال این است، چرا فرانسه در حالی که زیر چتر هسته‌ای آمریکا قرار داشت، به دنبال ساخت بمب اتمی رفت؟ در پاسخ باید گفت، به این دلیل که شارل دوگل، رئیس‌جمهور وقت فرانسه، به تعهدات امنیتی واشنگتن اعتماد نداشت. او معتقد بود که بازدارندگی گسترده یک فریب است و اگر پاریس می‌خواست واقعا امنیت داشته باشد، چاره‌ای جز دستیابی به توانایی هسته‌ای مستقل نداشت.

دوگل در سال ۱۹۶۳ در باب مواضعش اینگونه گفت: «تسلیحات هسته‌ای آمریکا همچنان تضمین اساسی برای صلح جهانی هستند. اما واقعیت این است که قدرت هسته‌ای آمریکا لزوماً به همه‌ تحولاتی که اروپا و فرانسه را تحت تأثیر قرار می‌دهند، فورا پاسخ نمی‌دهد. بنابراین [ما تصمیم گرفته‌ایم] که خود را به نیروی هسته‌ای‌ای مجهز کنیم که مختص ما باشد».

فرانسوی‌ها این توانایی را "نیروی ضربتی" (force de frappe) نامیدند. برای نسل‌ها، بسیاری از تحلیل‌گران غیرفرانسوی این استدلال را جدی نگرفته  و آن را نشانه‌ای از غرور بیش‌ از حد فرانسوی‌ها یا نوعی بدبینی افراطی، نه یک منطق استراتژیک واقع‌بینانه، تلقی کردند. اما پس از هفته‌های نخست دولت دوم ترامپ، این دیدگاه پیش‌بینانه به نظر می‌رسد و دیگر کسی آن را به تمسخر نمی‌گیرد.

جنگی که همه را غافلگیر کرد

با پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، تصویر هسته‌ای جهان به‌طور قابل‌توجهی تغییر کرد. احتمال رویارویی مستقیم میان ابرقدرت‌ها بسیار کاهش یافت و تهدیدات فوری‌تر به پراکندگی مواد هسته‌ای و وجود تخصص فنی شوروی سابق در دیگر کشورها یا گروه‌های غیردولتی مرتبط بود. مهار "سلاح‌های هسته‌ای سرگردان" به یک اولویت تبدیل شد و برنامه‌هایی مانند قانون کاهش تهدیدات مشترک نان-لوگار در سال ۱۹۹۱ برای مقابله با این چالش ایجاد شدند.

یکی از مسائل پیچیده، سرنوشت بقایای زرادخانه‌ هسته‌ای شوروی در اوکراین، که اکنون کشوری مستقل شده ، قلمداد می شد. سایر کشورها به کی‌یف فشار آوردند که این تسلیحات را به مسکو بازگرداند و در مقابل، تضمین کردند که این اقدام برای اوکراین تبعات منفی نخواهد داشت. اوکراین که توان چندانی برای مقاومت در برابر این فشارها نداشت، سرانجام موافقت کرد. این تصمیم در یادداشت بوداپست ۱۹۹۴ ثبت شد و بلاروس، قزاقستان و اوکراین در ازای دریافت تضمین‌های امنیتی از سوی ایالات متحده، بریتانیا و روسیه به پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) پیوستند.

در آن زمان، برخی توسل به چنین رویکردی را اشتباهی بزرگ می‌دانستند. برای مثال، جان میرشایمر، دانشمند علوم سیاسی، در سال ۱۹۹۳ در مجله فارن افرز نوشت که اوکراین در آینده برای مقابله با احیا‌طلبی روسیه به بازدارندگی هسته‌ای نیاز خواهد داشت و حفظ توانمندی هسته‌ای کم‌هزینه‌ترین راه برای دستیابی به این هدف است.

او هشدار داد: «اوکراین با سلاح‌های متعارف قادر به دفاع از خود در برابر روسیه‌ مجهز به تسلیحات هسته‌ای نخواهد بود و هیچ کشوری، از جمله ایالات متحده، تضمین امنیتی معناداری به این بازیگر نخواهد داد. تسلیحات هسته‌ای اوکراین تنها بازدارنده‌ قابل‌اعتماد در برابر حملات روسیه هستند».

اما در آن بازه زمانی، نگرانی از اشاعه‌ هسته‌ای بر نگرانی از جنگ‌های آینده غلبه داشت، و در نتیجه، اوکراین پسا‌شوروی تنها با یک ارتش متعارف باقی ماند.

برای دو دهه، این مسئله چندان مشکل‌ساز به نظر نمی‌رسید؛ تا اینکه در سال ۲۰۱۴، ولادیمیر پوتین که از گرایش فزاینده‌ اوکراین به غرب خشمگین بود، تصمیم گرفت به کی‌یف درسی بدهد. او با تحریک جنبش‌های جدایی‌طلب در استان‌های جنوبی و شرقی اوکراین، که جمعیت روس‌زبان داشتند، شرایط را برای مداخله‌ نظامی روسیه فراهم کرد.

نیروهای روسی تحت عنوان کمک به این گروه‌ها وارد اوکراین شدند و به سرعت کریمه و بخش‌هایی از دونباس را تصرف کردند. پس از سال‌ها درگیری‌های پراکنده و مذاکرات بی‌نتیجه، در سال ۲۰۲۲ پوتین حمله گسترده‌ای را با هدف تسخیر کل اوکراین آغاز کرد، با این نیت که یا آن را دوباره به خاک روسیه ضمیمه کند، یا آن را به مستعمره‌ای تحت کنترل دولت دست‌ نشانده‌ کرملین تبدیل نماید.

با توجه به اختلاف فاحش در اندازه و قدرت نظامی میان روسیه و اوکراین، انتظار می‌رفت که کی‌یف به سرعت سقوط کند. اما برخلاف پیش‌بینی‌ها، اوکراین مقاومت کرد. زمانی که مشخص شد دولت اوکراین به این زودی‌ها فرو نخواهد پاشید، ایالات متحده و اروپا حمایت نظامی و اقتصادی گسترده‌ای را از این بازیگر آغاز کردند. با گذشت زمان، جنگ از یک جنگ متحرک به یک جنگ فرسایشی و موضعی تبدیل شد؛ روسیه همچنان کریمه و بیشتر مناطق دونباس را در اختیار داشت، در حالی که اوکراین موفق شده بود بخشی از خاک روسیه در نزدیکی کورسک را تحت کنترل خود بگیرد. دولت بایدن و متحدان اروپایی‌اش همچنان بر حمایت از اوکراین تأکید داشتند، اما توان عظیم اقتصادی و نظامی روسیه که پوتین بی‌محابا وارد میدان می‌کرد، به تدریج کفه‌ ترازو را به نفع او سنگین‌تر کرد.

بازدارندگی آمریکایی فریب بزرگی بود

سپس، دونالد ترامپ دوباره به کاخ سفید بازگشت. او در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که « در یک روز» به جنگ اوکراین پایان خواهد داد. اما توضیح چندانی درباره‌ چگونگی چنین فعلی ارائه نکرد. پس از روی کار آمدن دولت دوم ترامپ، جزئیات بیشتری از برنامه‌های او آشکار شده است و به نظر می‌رسد که اوکراین قرار است به‌سادگی به پذیرش خواسته‌های روسیه واداشته شود؛ خواسته هایی چون، واگذاری سرزمین‌های اشغالی، تضعیف ارتش اوکراین، تغییر دولت در کی‌یف، چرخش دوباره‌ اوکراین به سمت شرق هنوز مشخص نیست که این چرخش آشکار سیاست خارجی آمریکا تا چه حد پیش خواهد رفت.

ابهام‌های فراوانی درباره‌ این تغییر تاریخی وجود دارد و همچنین عدم انسجام در پیام‌های دولت ترامپ باعث سردرگمی شده است. اما یک چیز روشن شده است؛ وعده‌های پیشین آمریکا درباره حمایت از اوکراین -و احتمالاً سایر متحدانش- دیگر چندان قابل اعتماد نیستند. حال سوال این است، قربانی بعدی کدام کشور است؟

در پاسخ باید گفت: دوگل درست پیش‌بینی کرده بود و مرشایمر نیز درست می‌گفت. بازدارندگی گسترده یک فریب بود، و کشورهایی که به این ساز و کار اعتماد کردند، فریب‌خورده بودند. این مسئله برای بسیاری از کشورهای در معرض تهدید یک پرسش مهم را مطرح می‌کند؛ چرا مسیر فرانسه را در پیش نگیرند و با توسعه نیروی بازدارندگی مستقل، امنیت خود را تضمین نکنند؟

اکنون که ایالات متحده به یک متحد غیرقابل اعتماد تبدیل شده است، یکی از گزینه‌های کشورهایی که به دنبال محافظت از منافع ملی خود هستند، تامین بازدارندگی هسته‌ای از طریق یک قدرت دیگر به شکلی برجسته مطرح شده است. برای مثال، نخست‌وزیر جدید آلمان، فریدریش مرتس، گفته است که قصد دارد با بریتانیا و فرانسه رایزنی کرده تا بررسی کند که آیا بازدارندگی هسته‌ای آن‌ها می‌تواند شامل آلمان نیز شود یا خیر؟

دیگر اعضای ناتو نیز ممکن است همین مسیر را دنبال کنند. نخست‌وزیر بریتانیا، کایر استارمر و رئیس‌جمهور فرانسه، امانوئل مکرون، نسبت به این ایده نظر مساعد دارند و ممکن است به‌زودی یک بازدارندگی هسته‌ای کاملا اروپایی شکل بگیرد. این تحول می‌تواند برای ایجاد ثبات در امنیت اروپا در جهانی که ایالات متحده از آن کنار کشیده، مفید باشد. اما خیانت واشنگتن به متحدانش، اعتماد به هر گونه ترتیبات بازدارندگی هسته‌ای آینده را دشوار خواهد کرد.

در گذشته، لندن به واشنگتن اعتماد نداشت و پاریس نیز به واشنگتن یا لندن اعتماد نمی‌کرد. حال، چرا دیگر کشورها باید به لندن و پاریس اعتماد کنند؟ در نهایت ضرب المثلی در این باره وجود دارد که می گوید «اگر دوبار فریب بخورم، تقصیر از خودم است». بنابراین، برخی کشورها ممکن است تصمیم بگیرند که برای اطمینان از امنیت خود، سلاح هسته‌ای تولید کنند. با توجه به محدودیت‌های موجود، این مسیر آسانی نخواهد بود و نیاز به دانش فنی پیشرفته، مقدار زیادی مواد شکافت‌پذیر، و توانایی تولید تسلیحات پیشرفته خواهد داشت. این روند ممکن است چندین سال طول بکشد و ده‌ها میلیارد دلار هزینه داشته باشد، اما قطعا شدنی است.

بازیگر هسته ای بعدی کدام کشور است؟

در دهه ۱۹۵۰، اسرائیل برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را با کمک های گسترده فرانسه آغاز کرد و احتمالا تا پایان دهه ۱۹۶۰ به اولین بمب خود دست یافت و در دهه‌های بعد صدها بمب دیگر به زرادخانه‌اش اضافه کرد. در همین حال، پاکستان پس از مشاهده دستیابی رقیبش، هند، به تسلیحات هسته‌ای، برنامه مخفیانه‌ای را در دهه ۱۹۷۰ کلید زد. این کشور پس از دریافت کمک‌های گسترده از چین و کره شمالی، سرانجام در سال ۱۹۹۸ یک آزمایش هسته‌ای موفقیت‌آمیز انجام داد.

حال به باور ناظران، ژاپن مسیری متفاوت را در پیش گرفته و به‌جای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای، «توانایی هسته‌ای بالقوه» ایجاد کرده است؛ به عبارتی، «بمبی در زیرزمین» که در صورت لزوم می‌تواند به‌سرعت به یک سلاح هسته‌ای تبدیل شود. از دهه ۱۹۶۰، توکیو متعهد شده است که تسلیحات هسته‌ای نداشته باشد، تولید نکند و اجازه ندهد که این تسلیحات در خاک ژاپن مستقر شوند. اما در عین حال، این کشور برنامه پیشرفته انرژی هسته‌ای غیرنظامی، ذخایر بزرگی از پلوتونیوم غنی‌شده و یک صنعت دفاعی پیشرفته دارد. در نتیجه، هر دولتی در ژاپن می‌تواند ظرف چند ماه آخرین مراحل تسلیحاتی شدن را طی کند، به شرط آنکه آماده پذیرش پیامدهای داخلی و بین‌المللی آن باشد.

اما چه کسی ممکن است بازیگر بعدی باشد که به زرادخانه هسته ای مجهز خواهد شد؟ محتمل‌ترین گزینه‌ها، اوکراین و تایوان هستند، کشورهایی که به‌طور واضح در معرض تهدید همسایگان هسته‌ای قدرتمند خود قرار دارند. تایوان پیش‌تر دو بار در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ تلاش کرد به سلاح هسته‌ای دست یابد اما هر دو بار تلاش هایش توسط ایالات متحده متوقف شد. بااین‌حال، اگر چنین تلاش‌هایی از سر گرفته شوند، ممکن است این کشورها قبل از تکمیل برنامه خود مورد حمله قرار بگیرند؛ چراکه رقبای آن‌ها نمی‌خواهند این تهدید شکل بگیرد. بنابراین، تلاش برای دستیابی به امنیت ممکن است منجر به جنگ پیشگیرانه و نابودی ملی شود.

اگر نظم جهانی کنونی همچنان رو به افول باشد، کره جنوبی احتمالاً نخستین کشوری خواهد بود که به سلاح هسته‌ای دست می‌یابد. این کشور در سال ۱۹۷۵ به پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) پیوست، اما می‌تواند در هر زمان از آن خارج شود و ممکن است به این نتیجه برسد که برای مقابله با تهدید کره شمالی به اهرم ها و  توانایی هسته‌ای مستقل نیاز دارد. مقامات کره جنوبی پیشتر بحث در این مورد را آغاز کرده‌ و اگر ایالات متحده نشانه‌هایی از کاهش تعهد نشان دهد، این بحث‌ها شدت خواهند گرفت. اگر سئول هسته‌ای شود، توکیو احتمالا از این بازیگر پیروی خواهد کرد و در نهایت، استرالیا نیز ممکن است به آن‌ها بپیوندد و برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را که در دهه ۱۹۷۰ کنار گذاشته بود، از سر بگیرد.

آیا اروپا به سلاح هسته‌ای مجهز خواهد شد؟

در اروپا، برخی از فرماندهان ارتش لهستان علنا به این فکر می‌کنند که آیا این کشور باید فراتر از تکیه بر فرانسه و بریتانیا رفته و نیروی هسته‌ای مستقل خود را ایجاد کند. دونالد توسک ، نخست وزیر لهستان در سخنرانی ۷ مارس در پارلمان این کشور،  به‌طور ضمنی از این ایده حمایت کرد و گفت: «ما باید به‌دنبال پیشرفته‌ترین گزینه‌ها برویم، ازجمله گزینه‌هایی که به سلاح‌های هسته‌ای و تسلیحات غیرمتعارف مدرن مربوط می‌شود. خرید تسلیحات سنتی و متعارف کافی نیست.»

در همین حال، مقامات کشورهای نوردیک و بالتیک نیز احتمالا بحث‌هایی درباره هسته‌ای شدن مطرح خواهند کرد. (سوئد تا دهه ۱۹۷۰ یک برنامه هسته‌ای مستقل داشت.) با این همه، باید گفت هیچ‌یک از این سناریوها قطعی نیستند، زیرا هنوز مشخص نیست که دولت ترامپ واقعاً تا چه حد در مسیر ترک ائتلاف‌هایی که دولت‌های پیشین طی نسل‌ها ساخته‌اند، پیش خواهد رفت. اما اگر چنین اتفاقی رخ دهد، جای تعجب نخواهد بود اگر متحدان پیشین آمریکا تصمیم بگیرند که در مورد برخی انتخاب‌های گذشته خود، که بر اساس فرض حمایت پایدار واشنگتن اتخاذ شده بودند، تجدیدنظر کنند. هنوز بسیار زود است که بتوان پیش‌بینی کرد این جهان عجیب جدید چگونه شکل خواهد گرفت. اما به نظر می‌رسد که موانع روانی که برای مدت‌ها از گسترش دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای جلوگیری کرده بودند، ممکن است دیگر وجود نداشته باشند.

مطالب پیشنهادی اخبار سیاسی امروز

ادامه اخبار سیاسی امروز
5 ساعت پیش
5 ساعت پیش
5 ساعت پیش
5 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
6 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
10 ساعت پیش
16 ساعت پیش
16 ساعت پیش
16 ساعت پیش
16 ساعت پیش
16 ساعت پیش
16 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
18 ساعت پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
1 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
2 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
3 روز پیش
جدیدترین بهره‌برداری از ایستگاه شهید فکوری، آخرین ایستگاه خط دو مترو مشهد مقدس (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) توسعه قطارشهری، تسهیل در دسترسی زائران و مجاوران مدیرعامل شرکت قطارشهری شهرداری مشهد خبر داد: هزینه ۱۳۰۰ میلیارد تومانی ساخت ایستگاه شهید فکوری خط دو مترو مشهد شهردار مشهد: قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) پای کار مردم ایران در مشهد بوده و هست قیمت دلار مبادله‌ای امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت+ جدول قیمت بیت‌کوین و اتریوم امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت بیت کوین قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت 14/ افزایش قیمت04+ جدول قیمت طلا و سکه امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت طلا و سکه+ جدول قیمت طلا 18 عیار امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت طلا+ جدول تبعات فاجعه بندرعباس بر صنعت خودرو/ قفل ارزی باز می‌شود؟ سکته قیمت طلای جهانی؛ سکه در تله تردید/ طلسم سقوط قیمت شکسته می‌شود؟/ پیش‌بینی قیمت سکه امروز ۱۳ اردیبهشت1404 این شکلات‌ها در بازار ایران، شکلات نیستند! موضع اتحادیه اروپا در قبال تنش میان هند و پاکستان خروج نظامیان آمریکایی از 2 پایگاه مهم در سوریه تصویر ترامپ در لباس پاپ جنجال‌برانگیز شد+ عکس راز تعویق مذاکره در ایستگاه رم+ فیلم بازرس کل خراسان رضوی: لازمه رفع مداخله شورا‌ها در انتصابات شهرداری‌ها اصلاح قانون است چرخش معاملات سهامی در جو مذاکرات سیاسی!/ پیش بینی بازار سهام امروز 13 اردیبهشت 1404+ نمودار قیمت نفت در بازارهای جهانی اعلام شد قیمت مصوب شیر خام/ سرانه مصرف لبنیات 40 کیلوگرم اعلام شد حمله جنگنده‌های اسرائیل به مناطقی در حماه سوریه تشدید حفاظت از نتانیاهو در سطح بی‌سابقه حاشیه‌های یک پرونده قضایی؛ ترکش‌های شکاف در ساختار سیاسی عراق/ انتخابات پارلمانی، آزمون دشوار برای رقبای به ظاهر متحد آمریکا صنعا و شمال یمن را هدف قرار داد کاخ سفید به دنبال اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه رمزگشایی از تعویق مبهم مذاکرات ایران و آمریکا و تغییرات مهم در کاخ سفید کیهان: ایران شاید سطح غنی سازی را تا آستانه غیرنظامی کاهش دهد اما به خلع کامل تن نخواهد داد رمزگشایی از افق مذاکرات ایران و آمریکا ادعای رویترز درباره توافق هسته‌ای ایران و آمریکا تکذیب شد حمله موشکی از خاک یمن به اراضی اشغالی قیمت طلا امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت+ جدول قیمت حبوبات قرار است تا کجا بالا برود؟ علت نایاب شدن روغن خوراکی در بازار چه بود؟/ آخرین قیمت کالاهای اساسی+ جدول واکنش دبیرکل سازمان ملل به نقض حاکمیت سوریه توسط اسرائیل تماس تلفنی وزیر خارجه انگلیس و معاون ترامپ / محور گفتگو چه بود؟ تمام روابط سیاسی و دیپلماتیک خود با اشغالگران را قطع کنید کشورهای عربی، حمله اسرائیل به کاخ ریاست جمهوری دمشق را محکوم کردند رمزگشایی از پلن شاهین‌های آمریکایی و اسرائیلی؛ نسخه نئومحافظه‌کاران برای ایران چیست؟/ ترامپ گرفتار میان چند صدایی در واشنگتن گفت‌وگو و رایزنی عراقچی با گوترش انصارالله: هدف قراردادن غیرنظامیان در یمن نشانه ورشکستگی آمریکا است مخالفت قاطع عراق با حملات مکرر اسرائیل به سوریه هشدار آمریکا به روسیه و اوکراین درباره مذاکرات حمله جنگنده‌های سوریه به مناطقی در حماه سوریه ملاقات ترامپ و کارنی در کاخ سفید نماینده پاکستان: اسلام‌آباد و دهلی‌نو از درگیری هسته‌ای خودداری کنند به تلاش برای کاهش رنج غزه ادامه می‌دهیم هشدار یک مقام پاکستانی درباره احتمال حمله هند وزیر امور خارجه: تکرار دروغ‌ واقعیت‌های بنیادین را تغییر نمی‌دهد هشدار صنعت کفش آمریکا بابت تعرفه‌های تجاری ترامپ واکنش گوترش به حمله هوایی اسرائیل به خاک سوریه تسلیحات جدید اف-۱۶ آمریکا به اوکراین می‌رسد ادامه تجمعات شهروندان مغربی برای رفع محاصره غزه هشدار یونیسف درباره خطر گرسنگی و مرگ کودکان در غزه آغاز تعمیرات سکو‌های پارس جنوبی برای زمستان ایمن پیش بینی بازار سهام هفته/ تثبیت رشد بازار سهام با پیشروی شاخص هم‌وزن!+ نمودار صندوق‌های با درآمد ثابت شاهد چه میزان ورود نقدینگی بودند؟ رونق وال استریت در سایه آمار اشتغال آمریکا/ ثبات نرخ بهره فدرال رزرو ادامه دارد؟ آغاز طرح عظیم تولید خودروهای هیبریدی و برقی + جزئیات ایستگاه شهید فکوری مترو مشهد فردا (شنبه، ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) افتتاح می‌شود کاهش زمان صدور پروانه ساختمان در مشهد روزنامه شماره ۶۲۷۸ سیگنال مهم بورسی "حد ضرر" بورس‌بازان بازدارندگی یا فریب آمریکایی؛ اروپا چگونه در تله آمریکا افتاد؟/ جهان در آستانه جنگ سرد نوین قرار گرفت فرمان جدید ترامپ علیه دو رسانه معتبر آمریکایی وحشت آمریکا از یمن / «هری ترومن» در خاورمیانه ماند نتانیاهو: به حمایت از دروزی‌ها در سوریه پایبند هستیم تجاوزهای آمریکا علیه یمن تعرض آشکار به حاکمیت و تمامیت سرزمینی یمن است گفت‌وگوی گوترش با نماینده پاکستان در پی تشدید تنش‌ها با هند امسال بر ناترازی برق افزوده خواهد شد پاسخ به ادعای فرانسه درباره ایران / کاملاً پوچ و بی‌اساس است پاکستان: اگر هند بخواهد به گزینه تجاوز دست بزند، ... عملکرد بانک‌ها در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن ضعیف است ادعای روبیو درباره برنامه هسته‌ای ایران ترامپ ممکن است از نشست آتی ناتو صرف نظر کند مهاجرانی: معلمی یعنی ایستادن بر مرز تفکر، برای برساختن انسان‌هایی آزاد آسوشیتدپرس فاش کرد: نتانیاهو نمی‌تواند با ترامپ درباره مذاکرات با ایران مخالفت کند دومین حمله موشکی یمن به سمت اراضی اشغالی طی امروز ترامپ: قرارداد استفاده از منابع معدنی اوکراین ۳۵۰ میلیارد دلار درآمد دارد برنامه اتحادیه اروپا برای جلوگیری از وقوع جنگ تجاری با آمریکا علم‌الهدی: حادثه انفجار بندرعباس قابل پیشگیری بود بیانیه قطر درباره حمله اخیر رژیم صهیونیستی به سوریه حمله پهپادی اسرائیل به جنوب سوریه بیانیه وزارت خارجه ایران درباره تحریم‌های اخیر آمریکا رویترز: توافق احتمالی ایران و آمریکا در ازای لغو قابل توجه تحریم‌ها است یحیی سریع: یک هدف حیاتی در منطقه اشغالی حیفا را با موشک فراصوف هدف قرار دادیم حزب‌الله بیانیه جدید صادر کرد + جزئیات تظاهرات میلیونی مردم یمن علیه اسرائیل در پشتیبانی از غزه تحلیلگر ارشد صهیونیست: اهداف جنگی اسرائیل محقق نشده است آمریکا دیگر مذاکرات صلح اوکراین و روسیه را دنبال نمی‌کند تکذیب ادعاهای رسانه‌های غربی به نقل از یک مقام ایرانی توسط مشاور وزیر خارجه کشور درخواست اتحادیه اروپا از هند و پاکستان حملات هوایی جنگنده‌های آمریکایی به بندری نفتی در یمن معاون وزیر راه و شهرسازی خواستار تسریع در ابلاغ دستورالعمل پرداخت وام ودیعه شد برنامه وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق در تابستان برنامه شرکت خودروساز نیو برای ورود تدریجی به بازارهای جهانی دلار هرات صدرنشین رشد هفتگی بازار/ طلای جهانی پیشتاز سقوط؛ سکه درجا زد+ نمودار مقصر ترافیک تهران کیست؟ رئیس پلیس راهور مشهد: افتتاح خط ۳ مترو منجر به کاهش بار ترافیکی اطراف حرم مطهر رضوی می‌شود